Moody's: Romania ar putea intra in recesiune in 2009

Data publicarii: 24-11-2008 | Economie

Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala, a declarat luni un analist al Moody's, citat de Reuters.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial.

Estimarea Moody's este prima care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, pentru Reuters.

"Dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala si toti acesti factori ar putea duce la o recesiune", a mai spus el.

Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial, a mentionat Orchard.

Orchard a spus sa un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

Deficit bugetar de 4,9% din PIB in 2009, in ciuda inaspririi obligatorii a politicii fiscale de catre noul guvern

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

Guvernul si-a propus, in proiectul de buget pe 2009, un deficit bugetar in jur de 2% din PIB.

Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Orchard a mai precizat ca Romania, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

Moody's nu coboara perspectiva Romaniei, mizand pe ajutorul FMI si UE in caz de probleme

Insa perspectivele de rating raman in continuare stabile pentru Romania, a spus Orchard, pentru ca orice probleme viitoare de finantare ar putea fi rezolvate prin intermediul ajutoarelor din partea Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE), asemeni ajutorului primit de Ungaria.

"Avem in continuare o perspectiva stabila, pentru ca Romania este bine pozitionata si poate oricand sa obtina finantare din partea FMI si UE in cazul in care va fi necesar si, desi anul viitor va fi dificil, perspectivele pe termen lung sunt in continuare bune", a spus Orchard.

Presedintele Basescu spune ca perspectiva Moody's, de recesiune pentru Romania, este cea mai corecta
 
Presedintele Traian Basescu este de parere ca prognoza Moody's, potrivit careia Romania ar urma sa intre in 2009 in recesiune economica, "este cea mai corecta", seful statului precizand ca prognoza nu coincide si cu o scadere a ratingului de tara.

Seful statului a aratat, intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la Palatul Cotroceni, ca prognoza prezentata de Moody's pentru Romania in cursul anului viitor ar insemna scaderea productiei, a incasarilor la bugetul de stat, dar nu a coincis cu scaderea ratingului de tara. Cu alte cuvinte, a aratat presedintele Basescu, Moody's a avertizat ca, in cursul anului viitor, daca statul mentine cheltuielile publice la nivelul celor din cursul anului 2008, exista riscul adancirii deficitului care, alaturi de scaderea productiei determina intrarea in recesiune a tarii.

Traian Basescu a mai spus ca perspectivele Romaniei in traversarea crizei economice nu sunt sumbre cata vreme deficitul bugetar in cursul anului viitor ar putea fi mentinut la 3%.

Recent, Basescu, alaturi de alti politicieni si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au criticat alte doua companii de rating, Standard&Poors si Fitch, care au declasat tara noastra la evaluarea de tara, de companii, de banci si de perspectiva a investitiilor. In acest rastimp, Moody's a fost agentia de rating care a pastrat o perspectiva optimista pentru Romania. La anuntul de luni al lui Moody's in privinta intrarii in recesiune a Romaniei in cursul anului 2009, premierul Tariceanu si consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu s-au artat reticenti in privinta preciziei evaluarii.

Tariceanu: Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti
 
Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti, a declarat luni premierul Tariceanu, in replica la estimarea agentiei de rating, potrivit careia economia romanesca va intra in recesiune in 2009, si s-a aratat convins ca economia Romaniei va creste in continuare.

"Nu o sa putem pune toata lumea la unison. Unii sunt pesimisti, altii sunt obiectivi. Eu as spune ca Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a realitatilor economiei romanesti si cred ca este mult mai normal si mai obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene, care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9% in 2009", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca Romania nu poate sa nu fie afectata de criza economica internationala, prin urmare cresterea PIB-ului va fi mai redusa decat cea inregistrata in 2008.

"Eu insa am convingerea ca Romania va cunoaste in continuare o crestere economica cu mult peste ceea ce se va intampla cu precadere in Europa Occidentata sau in alte tari dezvoltate", a adaugat seful Executivului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: