Principalele masuri de relansare economica preconizate de Comisia Europeana

Data publicarii: 27-11-2008 | International

Comisia Europeana (CE) va prezenta miercuri un plan de relansare economica de circa 200 miliarde euro, ce se rezuma la o serie de propuneri facute guvernelor, in contextul crizei financiare, conform unui document obtinut de AFP.

1. Principalele prevederi:

- plan de relansare bugetara coordonat la nivelul intregii Uniuni Europene, cifrat in total la 200 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie "temporare, tintite si coordonate".

- extinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda imprumuturi.

- recomandarea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste.

- aplicarea "flexibila" a Pactului de Stabilitate european, care limiteaza deficitele publice nationale. Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.

- planul de sustinere a sectorului auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei a unor masini mai ecologice, de catre consumatori.

2. Comisia Europeana propune guvernelor:

- sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala acordata gospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora.

- sa acorde credite subventionate sau garantii de credite pentru companii.

- sa scada temporar taxa pe valoare adaugata (TVA), ca sa sustina consumul.

3. Comisia propune pentru fondurile europene:

- alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructura de transport si imbunatatirea accesului la internet performant.

- accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE.

- accelerarea deblocarii programelor Fondului social european (care dispune de 75 miliarde euro pentru 2007-2013) incat populatia "cea mai vulnerabila" sa beneficieze de acesti bani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: