Oamenii cu bani se retrag din calea crizei in private banking

Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-Banci

Valoarea portofoliilor clientilor Departamentului de Plasamente de tip private banking al Raiffeisen Bank a depasit echivalentul a 500 milioane de euro, potrivit oficialilor bancii, principalul efect al crizei in comportamentul clientilor de private banking fiind orientarea catre plasamente pe termene mai lungi si catre titluri de stat, inlcusiv in eurobonduri, potrivit reprezentantilor Raiffeisen Bank Romania.

Activele administrate de Raiffeisen, BCR si UniCredit au crescut in proportie de 7-10% sau cu peste 150 mil. euro, din 30 iunie si pana in prezent, in conditiile in care oamenii de afaceri prefera sa-si plaseze lichiditatile prin servicii de private banking, in asteptarea momentelor oportune pentru noi tranzactii.

"Administram un volum de active de cinci ori mai mare decat in primul an de activitate (n.red. - 2006) si cu peste 25% mai mare decat la sfarsitul anului trecut", a declarat Octavia Cutus, directorul Departamentului de Private banking, care functioneaza sub brandul Raiffeisen Exclusive. "In octombrie, valoarea activelor a inregistrat o oarecare stagnare, din cauza incertitudinilor provocate de criza internationala, dar in noiembrie, ne apropiem de ritmul de crestere relativ constant de pe parcursul anului", a precizat Octavia Cutus pentru Business Standard. Serviciile de private banking continua sa aiba un grad sporit de atractie, potrivit oficialilor.

"S-au inregistrat si retrageri de resurse, din cauza incertitudinilor, dar clientii au revenit cu banii, pentru ca au incredere in soliditatea bancii si pentru ca serviciile de private banking sunt mai avantajoase decat alte variante de plasament", a adaugat Octavia Cutus. Raiffeisen Exclusive ofera dobanzi mai mari decat "la ghiseu" pentru componenta de depozite, chiar si pentru pragul minim de plasament de 40.000 de euro.

"Serviciile de private banking au cam profitat de criza, dupa ezitarile din octombrie, numarul de clienti inmultindu-se cu unii noi, care au afaceri preponderent in domeniul imobiliar", spune, la randul sau, Monica Ionescu, sefa operatiunilor de private banking la UniCredit Tiriac Bank, care administreaza active de peste 270 mil. euro. "Oamenii de afaceri prefera sa astepte noile oportunitati din primavara, cand este prevazut momentul culminant al crizei, si apeleaza la serviciile de private banking", spune si Alex Titus Dumitrescu, directorul departamentului de specialitate al BCR. Cea mai mare banca de pe piata are in administrare 1,1 mld. euro in conturi de private banking.

Clientii serviciului de private banking al Raiffeisen Bank prefera orientarea catre plasamente pe termene mai lungi si catre titluri de stat, inclusiv in eurobonduri. Acest tip de instrumente a ajuns sa acopere 10-12% din totalul activelor administrate. Ponderea actiunilor si a titlurilor fondurilor mutuale a scazut spre 5%, de la aproape 10%. Cele mai cautate plasamente sunt depozitele bancare. Bank. "Numarul clientilor Raiffeisen Exclusive este de peste 2.000, de cinci ori mai mare decat cel din primul an de activitate, cele mai mari portofolii individuale depasind zece milioane de euro. Activele administrate de departamentele de private banking din Romania depaseau trei miliarde euro.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: