Oamenii cu bani se retrag din calea crizei in private banking
Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-BanciValoarea portofoliilor clientilor Departamentului de Plasamente de tip private banking al Raiffeisen Bank a depasit echivalentul a 500 milioane de euro, potrivit oficialilor bancii, principalul efect al crizei in comportamentul clientilor de private banking fiind orientarea catre plasamente pe termene mai lungi si catre titluri de stat, inlcusiv in eurobonduri, potrivit reprezentantilor Raiffeisen Bank Romania.
Activele administrate de Raiffeisen, BCR si UniCredit au crescut in proportie de 7-10% sau cu peste 150 mil. euro, din 30 iunie si pana in prezent, in conditiile in care oamenii de afaceri prefera sa-si plaseze lichiditatile prin servicii de private banking, in asteptarea momentelor oportune pentru noi tranzactii.
"Administram un volum de active de cinci ori mai mare decat in primul an de activitate (n.red. - 2006) si cu peste 25% mai mare decat la sfarsitul anului trecut", a declarat Octavia Cutus, directorul Departamentului de Private banking, care functioneaza sub brandul Raiffeisen Exclusive. "In octombrie, valoarea activelor a inregistrat o oarecare stagnare, din cauza incertitudinilor provocate de criza internationala, dar in noiembrie, ne apropiem de ritmul de crestere relativ constant de pe parcursul anului", a precizat Octavia Cutus pentru Business Standard. Serviciile de private banking continua sa aiba un grad sporit de atractie, potrivit oficialilor.
"S-au inregistrat si retrageri de resurse, din cauza incertitudinilor, dar clientii au revenit cu banii, pentru ca au incredere in soliditatea bancii si pentru ca serviciile de private banking sunt mai avantajoase decat alte variante de plasament", a adaugat Octavia Cutus. Raiffeisen Exclusive ofera dobanzi mai mari decat "la ghiseu" pentru componenta de depozite, chiar si pentru pragul minim de plasament de 40.000 de euro.
"Serviciile de private banking au cam profitat de criza, dupa ezitarile din octombrie, numarul de clienti inmultindu-se cu unii noi, care au afaceri preponderent in domeniul imobiliar", spune, la randul sau, Monica Ionescu, sefa operatiunilor de private banking la UniCredit Tiriac Bank, care administreaza active de peste 270 mil. euro. "Oamenii de afaceri prefera sa astepte noile oportunitati din primavara, cand este prevazut momentul culminant al crizei, si apeleaza la serviciile de private banking", spune si Alex Titus Dumitrescu, directorul departamentului de specialitate al BCR. Cea mai mare banca de pe piata are in administrare 1,1 mld. euro in conturi de private banking.
Clientii serviciului de private banking al Raiffeisen Bank prefera orientarea catre plasamente pe termene mai lungi si catre titluri de stat, inclusiv in eurobonduri. Acest tip de instrumente a ajuns sa acopere 10-12% din totalul activelor administrate. Ponderea actiunilor si a titlurilor fondurilor mutuale a scazut spre 5%, de la aproape 10%. Cele mai cautate plasamente sunt depozitele bancare. Bank. "Numarul clientilor Raiffeisen Exclusive este de peste 2.000, de cinci ori mai mare decat cel din primul an de activitate, cele mai mari portofolii individuale depasind zece milioane de euro. Activele administrate de departamentele de private banking din Romania depaseau trei miliarde euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri