Isarescu: Aplicatiile la bancile pentru locuinte au inregistrat o crestere exponentiala

Data publicarii: 30-11-2008 | Finante-Banci

Bancile pentru locuinte au inregistrat o crestere semnificativa a numarului de aplicatii in ultimele doua luni, in ciuda declaratiilor din ultima perioada, conform carora creditarea ipotecara s-ar fi oprit, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Odata cu mesajele cum ca bancile ar fi oprit creditarea pentru locuinte, am observat din ultimele date ale BNR ca cele doua banci pentru locuinte din piata au avut o crestere exponentiala a aplicatiilor", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat, de asemenea, ca majorarile din ultima perioada la dobanzile la depozite reprezinta o dovada ca "in continuare, sistemul bancar romanesc e locomotiva economiei".

"Majorarile dobanzilor la depozite au doua functii: cresc rezervele bancilor, pasivele, si ajusteaza si consumul, pentru ca cineva care economiseste mai mult, va si consuma mai putin", a adaugat Isarescu.

El a amintit ca sistemul bancar romanesc a ajuns la maturitate, atat timp cat gradul de intermediere bancara - calculat ca raport dintre creditul guvernamental si produsul intern brut (PIB) - a ajuns la 40%, iar cel dintre activele bancare si PIB este de 70-80%.

"Bancile si activitatea bancara sunt dominante, iar aceasta nu este o dovada de primitivism, avand in vedesre ca in anii 1999-2000 raportul dintre creditul neguvernamental si PIB era de doar 10%, ce dovedeste ca sistemul este unul european", a mai spus Isarescu.

In prezent, in Romania, activeaza doua banci de locuinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte.

Bancile-mama nu au oprit finantarile catre subsidiarele din Romania in octombrie, insa cu siguranta in 2009 "va fi o mai mica generozitate" - Isarescu

Guvernatorul BNR a mentionat ca bancile-mama s-au comportat "ireprosabil" din punctul de vedere al finantarii subsidiarelor din Romania, in actualul context international.

"Am facut un inventar al finantarilor si am vazut structura echilibrata si eficienta, atat in ce priveste finantarile pe termen lung, cat si pe termen scurt, fara clauze periculoase, iar in lunile care au trecut - de exemplu in octombrie -, multe banci au reactionat corect si nu numai ca nu au retras bani, dar au intarit finantarile catre subsidiarele din Romania", a spus Isarescu.

Cu toate acestea, el a mai amintit ca "acest lucru nu inseamna ca avem certitudinea ca liniile respective de finantare vor fi innoite, odata ajunse la scadenta".

"Avem certitudinea ca va fi o mai mica generozitate din partea bancilor-mama anul viitor", a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste o eventuala reducere a rezervelor minime obligatorii, din nou, in perioada urmatoare, guvernatorul bancii centrale a explicat ca, in contextul in care Romania trebuie sa caute resurse interne de finantare, "o reducere a rezervelor de la 20% la 10% ar insemna 10 miliarde de lei, ce nu reprezinta o resursa artificiala, ci o economisire, insa mentionez ca nu fac prognoze in aceasta privinta".

BNR  a a redus, incepand cu perioada 24 noiembrie - 23 decembrie, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: