Mai putini bani pentru casa, mai multi pentru strictul necesar

Data publicarii: 23-01-2009 | Finante-Banci

Pe masura ce efectele crizei financiare internationale incep sa se adanceasca, cresc si grijile romanilor legate de ce ar putea aduce ziua de maine: preturi mai mari, somaj si chiar riscul unei recesiuni. Cele mai mari temeri sunt scumpirea utilitatilor (71%), deprecierea leului (69%) si cresterea preturilor la alimente (64%), intr-un cuvant, scumpirea costului vietii, dupa cum arata un sondaj realizat de Civitas Global Ketchum.

Scumpirile la utilitati, dar si la mancare, ii ingrijorau pe romani si acum doua luni, cand turbulentele internationale abia incepusera sa se faca simtite si pe plan local. Un studiu realizat de Insomar includea atunci si pierderea locului de munca pe lista temerilor, la pozitia cu numarul doi. Acum, romanii se gandesc din ce in ce mai mult ca plasamentele financiare facute se vor devaloriza ca urmare a crizei (58%) ori ca nu vor mai putea accesa un credit (57%). In aceste conditii, era de asteptat ca respondentii la chestionar sa se teama de recesiune (56%). Printre alte posibile efecte ale crizei se numara scumpirea combustibililor (54%) si pierderea locului de munca (34%).

Fara investitii riscante

Totusi, criza financiara nu va afecta in egala masura toate domeniile. Romanii se asteapta ca sectorul imobiliar sa fie cel mai lovit (77%), ca si rata somajului, care va creste (71%), la egalitate cu deficitul bugetar. Exista si dintre cei preocupati de piata carburantilor (55%), ca si de incalzirea globala (47%). Vizibil ingrijorati de mersul economiei, respondentii nu se asteapta sa resimta in mod acut influentele la nivel personal. Asadar, pe timp de criza, oamenii sunt constienti ca trebuie sa faca investitii mai putin riscante (71%) si sa cheltuie banii pentru strictul necesar (68%). Romanii sunt preocupati sa nu mai investeasca in propria locuinta (66%) decat sa-si faca griji pentru locul de munca (44%).

Integral in Gandul