Chiriasii de lux din piata rezidentiala bucuresteana prefera Satul Francez

Data publicarii: 02-02-2009 | Imobiliare

Primul ansamblu rezidential de lux s-a construit in Bucuresti la putin timp dupa revolutia din '89, respectiv in 1994, si a fost denumit Satul Francez, fiind prima expresie a luxului occidental in materie de locuinte. Dupa 2000, Satul Francez a ramas un reper in zona de nord, in jurul sau construindu-se alte locuinte de lux, de la vile exclusiviste, pana la imobile cu regim mic de inaltime cu cate 5-6 apartamente. Astazi, Soseaua Nordului a devenit un brand pentru expatii din Bucuresti care refuza orice alta alternativa pe care companiile imobiliare le-o ofera pentru inchiriere. Apropierea de parc si reputatia zonei ii determina sa ignore si gropile din asfalt, si aglomeratia de constructii. Nimic din toate aceste inconveniente nu a reusit sa infraneze ascensiunea zonei in topul zonelor rezidentiale favorite.
               
Aceasta a fost prima zona rezidentiala de lux in care totul s-a luat de la zero, aici exista numai cladiri noi, fara sa se amestece cu blocuri sau case comuniste si a ramas intiparita atat in perceptia romanilor, cat si strainilor care ne viziteaza, ca fiind cea mai selecta zona a Capitalei. Este inevitabil sa nu ne punem intrebarea cine sunt cei care se bucura de aceste apartamente luxoase de peste 120 mp, cu gradini private, terase generoase, locuri de parcare in garajul din subsol, spatii de depozitare (care nu au nimic in comun cu clasicele boxe din subsolurile de bloc de multe ori inundate pe care le stim cu totii), cluburi private cu piscina si sala de fitness.
               
"Aproximativ 50% din apartamenetele din perimetrul Sos. Nordului - satul Francez sunt valorificate de catre proprietari prin inchiriere. Cei care au dispus de bani de-a lungul timpului au achizitionat proprietati aici cu scopul precis de a le inchiria pentru ca se stie ca aceasta este cea mai ravnita zona rezidentiala de catre expatii care cauta o locuinta temporara in Bucuresti. 90% din cei care inchiriaza in zona sunt cetateni straini, care fie sunt angajati in companii multinationale din Capitala, fie au afaceri private in Romania", afirma consultantii EuroMetropola.
               
Ne asteptam ca procentul strainilor care inchiriaza in aceasta zona sa fie atat de mare, mai ales pentru ca chiria unei astfel de locuinte nu este chiar la indemana oricui: pentru un apartament cu 2 camere se achita de la 1.700 euro/luna, iar pentru cele cu 3 si 4 camere, variaza intre 2800 si 6000 euro/luna.
               
"Companiile multinationale le acorda top si middle managerilor straini un buget ce variaza intre  2.000 - 4.000 euro/luna pentru inchirierea locuintei. Aceasta face parte din pachetul pe care managerii si-l negociaza pentru relocare", explica cei de la EuroMetropola.
               
Ce spun strainii despre luxul rezidential romanesc? "Il recunosc si il apreciaza", raspund ferm reprezentatii companiei de consultanta imobiliara. Toti sunt de acord ca se ofera conditii excelente, de multe ori superioare celor de care au beneficiat prin alte capitale europene, insa in privinta pretului, parerea e unanima, e cam scump, dar nu se revolta, caci raportat la venituri, devine accesibil.
               
"Majoritatea expatilor vin in Bucuresti cu familii, de aceea se orienteaza spre apartamentele cu 3 camere, foarte putine fiind solicitarile pentru 2 camere. Chiar daca vin singuri, prefera apartamente mai generoase ca suprafata. Acomodarea se face fie cu ajutorul companiei care i-a angajat, fie prin intermediul firmelor specializate in relocare, insa de fiecare data la intalnirea cu consultantul imobiliar pentru vizionarea locuintei, vin personal", mai spun cei de la EuroMetropola.

Pentru acest tip de clienti cel mai cautat perimetru ramane  Sos. Nordului - Satul Francez datorita reputatiei bune pe care o are zona si a unui credint care s-a perpetuat in interiorul companiilor straine ca zona e inegalabila in materie de confort. "Avem clienti care vin hotarati pentru aceasta zona si foarte greu accepta alternative precum Primaverii sau Dorobanti. Acestea din urma raman a doua si a treia optiune, iar motivul principal e ponderea scazuta a constructiilor noi si suprafetele ceva mai mici comparativ cu Sos. Nordului.

Nu putem sa nu ne gandim ca Bucurestiul are si alte zone frumoase, poate chiar cu o semnificatie mai importanta, dar care deocamdata nu atrag o avalansa de chiriasi de lux. Ar putea Centrul Vechi sa aspire la statutul de cea mai apreciata zona rezidentiala din Capitala? "Deocamdata nu", ne spun consultantii, iar explicatia e simpla: "proiectele office dezvolta si piata inchirierilor, iar majoritatea spatiilor de birouri clasa A din Bucuresti s-au concentrat in zona de nord, deci cei care au avut viziunea directiei de dezvoltare a pietei au achizitionat locuinte in aceste zone au cunoscut rapid profitul".

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: