Cursul de referinta urca la 4,2987 lei/euro
Data publicarii: 02-02-2009 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,2987 lei/euro, in urcare cu peste 2 bani (0,49%) fata de sedinta precedenta, dupa ce moneda nationala a revenit pe depreciere pentru a doua sedinta consecutiv, in ton cu evolutia monedelor din regiune.
Saptamana trecuta, leul reusise sa recupereze peste 8 bani fata de nivelul minim atins pe 22 ianuarie, de 4,3127 lei/euro, dupa mai multe sedinte succesive in care a pierdut teren in fata euro. Cu toate acestea, moneda nationala a revenit vineri pe depreciere, BNR anuntand un curs de referinta de 4,2775 lei/euro.
"Piata este destul de linistita, fata de dimineata cand era mai multa agitatie, leul fiind decorelat de celelalte monede din regiune. Cursul pare sa fluctueze in jurul nivelului de 4,30 lei/euro, dupa corectia de dimineata", a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.
Moneda europeana era tranzactionata in debutul primei sedinte a saptamanii usor peste 4,29 lei/euro, insa primele tranzactii au depreciat leul pana la 4,3220 lei/euro. Cursul a coborat apoi pana la 4,30 lei/euro, nivel in jurul caruia a fluctuat ulterior. La 13:15, bancile cumparau un euro cu 4,3003 lei si il vindeau cu 4,3063 lei.
In regiune, monedele emergente au fluctuat semnificativ, zlotul polonez apreciindu-se in prima faza de la 4,47 la 4,41 unitati/euro, pentru a pierde apoi teren pana la 4,44 unitati/euro. Forintul s-a intarit initial de la 299,25 la 295,7 unitati/euro, insa s-a depreciat ulterior pana la 298,5 unitati/euro.
Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR marcheaza deprecierea monedei nationale cu 5,5 bani (1,68%) pana la 3,3770 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3212 lei/dolar.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat aproape constant in prima parte a zilei, pe un interval restrans, de la 1,2875 euro la 1,27 dolari/euro, insa apoi a pierdut usor teren pana la 1,2750 unitati/euro. La 13:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2741 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,14% pe an, usor sub cel din sedinta anterioara, de 14,22% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 15,43% pe an, de la nivelul de vineri, de 15,49%.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 14-16% pe an, in apropierea dobanzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI