BNR vrea sa tina toti banii bancilor in tara

Data publicarii: 06-02-2009 | Finante-Banci

Banca centrala ar putea recomanda unor banci comerciale sa capitalizeze profiturile din 2008 si sa nu repatrieze dividendele, mai ales in cazul inrautatirii unor indicatori, cum ar fi cresterea restantelor si diminuarea solvabilitatii.

"Nu cred ca se va pune problema unei recomandari generale, dar, acolo unde exista evolutii necorespunzatoare ale provizioanelor, creditelor restante sau indicatorilor de solvabilitate, banca centrala le va recomanda sa nu distribuie dividende si sa capitalizeze in intregime profiturile din 2008", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Dupa primele noua luni ale anului trecut, profitul de la nivelul sistemului bancar se situa la aproape 3,7 miliarde de lei, cu un miliard de lei peste profitul realizat pe intregul an 2007. Rezultatele au fost influentate semnificativ in trimestrul al treilea de vanzarea companiei de asigurari Asiban, detinuta in proportii egale de BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank, care au incasat in total 350 de milioane de euro.
 
Potrivit datelor BNR de la sfarsitul lunii septembrie 2008, institutiile de credit cu capital privat majoritar autohton detin 6,8% din activele bancare, iar bancile de stat au o cota de 5,3%.

Restul de 87,9% din active revin bancilor unde pachetul majoritar este detinut de capitalul strain. Presedintele Basescu a declarat marti ca bancile-mama care au actionariatul majoritar la institutii de credit din Romania au obligatia sa continue sa asigure necesarul de resurse.

Cotidianul