Cel mai tainuit secret al industriei cardurilor de credit
Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-BanciUtilizatorii de carduri de credit stiu, de regula, riscurile la care se expun cand folosesc acest instrument bancar. Cei mai chibzuiti se opresc inainte de a ajunge la capatul limitei de credit disponibile si isi platesc la timp ratele catre banca. In acest fel stiu ca isi pot imbunatati scorul acordat de institutia financiara, astfel incat luna viitoare pot primi o limita de creditare marita.
Ceea ce se stie mai putin insa, este faptul ca emitentii de carduri maresc sau micsoreaza scorul posesorului de card nu doar pe baza acestor criterii (punctualitate si cumpatare). Exista, de asemenea, asa numita practica "merchant pattern risk assessment."
Aceasta consta in analiza modului in care posesorii isi folosesc banii disponibili pe card. Astfel, o banca sau alt emitent de card poate stabili cu o precizie si mai mare profilul clientului si gradul de risc al lui. Aceste informatii pot fi folosite pentru schimbarea unor conditii de creditare, precum micsorarea limitei de credit, inchiderea cardului, cresterea dobanzii etc.
Marii emitenti de carduri au deja o baza de date in care au colectat comportamentele comerciale ale clientilor, iar pe baza acestora au elaborat o schema analitica complicata de risc. De exemplu, daca 50% din cei care nu si-au mai platit ratele obisnuiau sa-si foloseasca ultimii bani in saloane de masaj sau pe electronice scumpe, in baza de date s-a creat deja un sablon, iar posesorii curenti de carduri pot deveni potentiali suspecti daca se observa un comportament similar. Astfel, chiar daca isi platesc datoriile la timp si nu se indatoreaza execesiv, pot avea surpriza ca luna urmatoare limita de creditare sa fie mai mica decat cea actuala, deoarece au fost inclusi automat in categoria de risc.
Practica a devenit mai cunsocuta in urma cu un an, cand CompuCredit a fost amendata de Federal Trade Commission din Marea Britanie pentru tainuirea de informatii.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri