Diaconescu le propune investitorilor francezi o linie TGV Paris-Viena-Bucuresti-Constanta

Data publicarii: 17-02-2009 | Economie

Ministrul Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita in Franta, le-a vorbit reprezentantilor cercurilor de afaceri franceze despre masurile anticriza luate de Romania si a subliniat ca o oportunitate de afaceri poate decurge din construirea unei linii TGV Paris - Viena - Bucuresti - Constanta.

Ministrul roman de externe, invitat la Paris de omologul sau, Bernard Kouchner, s-a intalnit si cu reprezentantii cercurilor de afaceri franceze, carora le-a explicat, potrivit unui comunicat al MAE, ca printre masurile economice pe care guvernul roman le are in vedere pentru perioda de criza sunt cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea a doua banci unde statul este proprietar - CEC Bank si Eximbank - si cresterea fondurilor pentru stimularea exporturilor. Toate acestea in conditiile in care cota unica de 16% va fi mentinuta.

Oportunitatile de afaceri care decurg din cooperarea bilaterala directa sunt construirea unei linii TGV (tren de mare viteza) Paris - Viena - Bucuresti  - Constanta, proiectul gazoductului Nabucco si realizarea unui pol de competitivitate sau de proiecte comune in industria aeronautica si de aparare, a mai subliniat ministrul roman de externe.

Cu aceasta ocazie, Diaconescu a precizat ca Franta este al treilea partener comercial al Romaniei, al patrulea investitor strategic si primul partener in privinta infratirilor institutionale intre diverse localitati. Diaconescu le-a mai spus oamenilor de afaceri francezi ca investitiile franceze directe in Romania au depasit deja 2 miliarde de euro si ca Franta reprezinta o piata atractiva pentru exporturile romanesti.

Si in cadrul intalnirii cu omologul sau Bernard Kouchner au fost abordate aspecte privind criza economica internationala si modul in care Romania si Franta isi pot coordona eforturile din aceasta perspectiva. "Sa nu uitam ca intre Romania si Franta Parteneriatul strategic reprezinta atat un semnal politic, cat si consolidarea unor relatii economice deja stabile. Acest parteneriat presupune inclusiv gasirea unor solutii adecvate din punct de vedere economic favorabile ambelor tari si principalelor companii care investesc in Romania", a declarat seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca a discutat cu ministrul de externe francez despre solidaritatea europeana din acest punct de vedere si a subliniat ca Romania doreste mentinerea marilor investitii franceze, care sunt deosebit de importante, evitarea protectionismului de ambele parti, cat si gasirea unor formule comerciale si economice care sa asigure depasirea crizei.

"Solidaritatea franceza fata de Romania se manifesta atat la nivel politic, cat si in privinta schimburilor economice", a mai spus ministrul roman de externe.

Diaconescu a mai discutat cu ministrul francez si "aspecte privind parteneriatul european in cadrul Comisiei Europene si a UE in perspectiva modificarilor din 2009, precum si aspecte regionale, globale privind vecinatatea UE, Balcanii de Vest si situatia din Orientul Mijlociu", se arata in comunicatul MAE.

In ceea ce priveste Republica Moldova, ministrul de externe Cristian Diaconescu a precizat ca "aceasta are pe masa un proiect european sprijinit de toate statele membre UE. Tine de autoritatile de la Chisinau sa aiba capacitatea de a intelege ceea ce se intampla si de a actiona ca atare in spirit european".

NewsIn