Milionari pe seama contribuabililor?

Data publicarii: 24-02-2009 | International

Europarlamentarii pot baga in buzunar peste un milion de euro intr-un mandat de cinci ani, prin diverse artificii cu indemnizatiile si deconturile. Aceste adevaruri jenante au reiesit din calculele facute de o organizatie britanica. Un raport secret al Parlamentului European releva fraude sistematice ale unora dintre alesii europeni cu banii pe care ii incaseaza in aceasta calitate.

Unii europarlamentari au cerut banii pentru plata unor asistenti inexistenti, le-au dat bonusuri de sfarsit de an in valoare de aproape 20 de salarii lunare si au deturnat banii publici inspre companii-paravan.

Toate aceste fapte sunt incluse intr-un raport secret de audit intern ce precizeaza ca supraincarcarea facturilor este o practica obisnuita a europarlamentarilor, transmite presa britanica. Autorul raportului, Robert Galvin, este seful organismului pentru audit intern al Parlamentului European (PE).

Raportul, ce dezvaluie cateva cazuri flagrante de frauda, a fost intocmit anul trecut, dar nu a fost dat publicitatii. Existenta lui a fost dezvaluita prima data de Chris Davies, un europarlamentar britanic liberal-democrat, care a citit documentul, a refuzat sa semneze o intelegere de confidentialitate si a facut publice unele cifre, in ianuarie 2008.

Risc financiar, legal si de reputatie

Dezvaluirile au starnit interes in intreaga UE, dar, in pofida situatiei jenante, plenul PE a votat pentru pastrarea confidentialitatii documentului.

Raportul avertizeaza ca abuzurile expun parlamentul unui "risc financiar, legal si de reputatie". In elaborarea documentului de 92 de pagini, Galvin s-a bazat pe verificarea unui esantion reprezentativ de 167 de plati - dintr-un total de 4.686 - care s-au facut in octombrie 2004, ceea ce sugereaza ca el a descoperit numai o mica parte din practicile corupte la care au recurs unii dintre cei 785 de membri ai PE, scrie "The Sunday Times". Uneori, platile au intrat direct in seifurile unor partide politice nationale.

Unii asistenti si-au dublat veniturile incasand compensatii de la europarlamentarii care au iesit din Parlament si primind,in acelasi timp, salarii de la parlamentarii care au venit in locul lor.

Este mentionat si cazul unui europarlamentar care pare sa fi acordat intreaga suma la care avea dreptul pentru cheltuieli suplimentare, de circa 205.000 euro, unei singure persoane, care, in plus, i-ar putea fi ruda.

Sute de mii de euro acordati fara chitante

TaxPayers'Alliance (Alianta Contribuabililor), o organizatie neguvernamentala britanica, a obtinut acest document secret. Pornind de la el, organizatia arata ca, in timpul unui mandat complet, membrii PE pot incasa circa 507.000 de euro ca alocatii pentru cheltuielile de personal, chiar daca angajeaza doar cativa asistenti cu norma intreaga.

Europarlamentarii care cer indemnizatia maxima de 289 de euro pe zi, daca stau intr-o locuinta ieftina, pot baga in buzunar din aceasta sursa 118.000 de euro in cinci ani. Ei mai pot obtine 245.000 de euro din decontarea unor cheltuieli de birou, daca spun ca locuinta lor functioneaza si ca birou parlamentar.

Pentru a primi acesti bani nu este nevoie de chitante. Tot fara chitante, eurodeputatii pot primi zeci de mii de euro pentru deplasari intre Bruxelles si tara lor de origine. Intr-un mandat de cinci ani, membrii PE pot baga in buzunare peste 1,2 milioane de euro, recurgand la diverse artificii cu platile, indemnizatiile si deconturile. PE a anuntat ca va reforma, in aceasta vara, unele dintre regulamentele de efectuare a platilor.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: