Nicolescu: Valoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea mediei profitabilitatii
Data publicarii: 02-03-2009 | Finante-BanciValoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea profitului mediu al operatorilor economici care raporteaza venituri, pe ramura de activitate, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.
"Cel mai corect mod de stabilire a impozitului forfetar este identificarea profitabilitatii medii pe ramura. Astfel se poate evita si supradimensionarea valorii impozitului forfetar", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrvit acestuia, impozitul forfetar reprezinta o suma sau un procent fix din profit. Aceste valori se stabilesc pe ramura de activitate sau pe subramuri.
In opinia lui Nicolescu, acesta masura este oportuna in conditiile in care foarte multe firme autohtone nu-si declara profitul, chiar daca acestea au inregistrat venituri. "In Romania sunt zeci de mii de societati care raporteaza profituri zero ani la rand. Daca aceste firme nu ar avea niciun profit in toata acesta perioada de timp, nu ar avea cum sa reziste pe piata", a adaugat presedintele CNIPMMR.
Patronii spun ca stabilirea impozitului forfetar este o masura care trebuie aplicata mai ales in sectorul serviciilor, "unde este dificil de stabilit volumul activitatii".
Introducerea impozitului pentru anumite activitati economice este o propunere a ministrului IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, iar masura va fi inclusa in noul proiect al Codului Fiscal.
AOAR: Impozitul forfetar ar fi o masura tardiva, de care statele europene incearca sa scape
Introducerea impozitului forfetar ar fi o masura tardiva, statele europene in care se aplica acest sistem, incercand, in conditiile crizei financiare, sa elimine aceasta metoda de impozitare, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
"In perioada boom-ului economic impozitarea forfetara ar fi fost o masura aplaudata, insa in perioada crizei financiare poate fi o initiativa care ar putea trage in jos domenii de activitate precum constructiile, unde cele mai multe firme inregistreaza pierderi", a subliniat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia acestuia, stabilierea unei sume fixe pe care operatorul economic ar trebui sa o platesca ar insemna sa plateasca acesti bani indiferent daca firma a inregistrat sau nu profit. "Din aceasta cauza, state precum Franta incearca din rasputeri sa elimine acest tip de impozit", a adaugat Pogonaru.
Presedintele AOAR a precizat ca, in momentul de fata, 35 - 37% din totalul firmelor romanesti sunt neprofitabile.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri