NYT: Criza economica ameninta ideea de Europa unita
Data publicarii: 02-03-2009 | InternationalLiderii Uniunii Europene au avut duminica o intalnire de urgenta la Bruxelles pentru a gasi o rezolvare problemelor economice grave cu care se confrunta membrii Uniunii, atat de grave incat ameninta insasi ideea de unitate a Europei, se arata intr-un articol din New York Times.
Cererea Ungariei de acordare a unor fonduri consistente tarilor estice nou intrate in UE, a fost respinsa de liderii europeni, opozitia principala venind din partea cancelarului german Angela Merkel, care a propus analizarea individuala a situatiei tarilor din Est.
Cu o conducere lipsita de consistenta si doar cateva institutii comune bine structurate, Uniunea Europeana se lupta din rasputeri sa gaseasca formula corecta pentru limitarea efectelor crizei, in conditiile unor mari diferente de dezvoltare in randul celor 27 de state membre.
Conceptul traditional de solidaritate este subminat de presiunile protectioniste din unele tari ale UE si de rigoarea mentinerii unei singure monede, euro, intr-o regiune cu nevoi economice diferite. Problemele economice particulare ale noilor membre, candva integrate in blocul sovietic, fac situatia cu atat mai complicata, sunt de parere analistii NYT.
"Uniunea Europeana va trebui acum sa dovedeasca daca este o constructie cu un destin politic real. Intotdeauna am spus ca nu poti avea o economie unita fara a avea in acelasi timp o politica unita. In acest moment, tarile din UE nu au comune nici politica fiscala, nici politica de taxare si nici strategia de ajutor industrial. In plus, niciun lider nu este suficient de puternic pentru a se impune in randul celorlalti", spune Stefan Kornelius, analist la cotidianul german Suddeutsche Zeitung.
In interiorul Uniunii, fisura principala a aparut intre vechile membre si cele nou intrate, mai ales cele aflate cativa zeci de ani sub jugul comunist. Cateva tari din Europa Centrala, precum Cehia si Polonia, fac fata crizei destul de bine. In schimb Ungaria, Romania si tarile baltice sunt in pragul prabusirii. Acestea si-au vazut monedele nationale ingenunchiate in fata euro, ceea ce a facut ca plata datoriilor externe sa fie si mai dificila decat pana acum.
Tarile estice au solicitat ajutorul atat partenerilor europeni, cat si al Fondului Monetar International pentru a-si stabiliza moneda si sistemul financiar, iar retinerea Occidentului nu face decat sa adanceasca ruptura din interiorul Uniunii, conchide NYT.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri