Executorii bancari, pe cale de disparitie

Data publicarii: 03-03-2009 | HR/Cariere

Modificarile aduse Codului de Procedura Civila ar putea desfiinta peste 500 de locuri de munca ale executorilor bancari. Prevederile interzic executarile prin angajatii bancilor, acestea putand fi puse in practica doar de catre executorii judecatoresti. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), Paraschiv Constantin, a sustinut ieri pentru NewsIn ca legea ar putea fi promulgata pana la sfarsitul lunii mai, insa se vor face "presiuni pe langa comisiile juridice din Parlament, Ministerul Justitiei si, daca este nevoie, si la Comisia Europeana", pentru scoaterea a doua articole din noul cod care elimina executorii bancari de la aceste proceduri. "Nu excludem actiuni in strada, in cazul in care vom fi nevoiti", a mai spus Constantin.

Potrivit acestuia, daca bancile vor fi nevoite sa recurga la executori judecatoresti, comisioanele percepute de acestia se vor resimti in costurile creditelor. "Orice titlu executoriu presupune un comision, in detrimentul executorilor bancari, care in prezent lucreaza pe salariu fix, fara comisioane. Bancile vor trebui sa-si ia masuri de siguranta si sa mareasca dobanzile", a mentionat Constantin.

Pe de alta parte, executorii bancari au si un rol de prevenire, pentru a nu se ajunge la executarea silita, insa executorii judecatoresti "vor fi dispusi sa astepte si 12 luni ca sa obtina comisioane cat mai mari", a mai spus presedintele FSAB.

Cele doua articole la care se face referire sunt art. 602 - "Organul de executare", si art. 604 - "Legalitatea executarii silite". Primul stipuleaza ca "executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor emise in materie fiscala, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel". Paragraful care deranjeaza cel mai mult executorii bancari este alin 2, potrivit caruia. "este interzisa efectuarea de acte de executare de catre alte persoane sau organe decat cele prevazute la art. 602".

Atat Banca Nationala a Romaniei (BNR), cat si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au facut demersuri pe langa Ministerul Justitiei pentru ca noul Cod de Procedura Civila sa nu cuprinda articolele incriminate - 602 si 604, alineatul 2.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: