Executorii bancari, pe cale de disparitie
Data publicarii: 03-03-2009 | HR/CariereModificarile aduse Codului de Procedura Civila ar putea desfiinta peste 500 de locuri de munca ale executorilor bancari. Prevederile interzic executarile prin angajatii bancilor, acestea putand fi puse in practica doar de catre executorii judecatoresti. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), Paraschiv Constantin, a sustinut ieri pentru NewsIn ca legea ar putea fi promulgata pana la sfarsitul lunii mai, insa se vor face "presiuni pe langa comisiile juridice din Parlament, Ministerul Justitiei si, daca este nevoie, si la Comisia Europeana", pentru scoaterea a doua articole din noul cod care elimina executorii bancari de la aceste proceduri. "Nu excludem actiuni in strada, in cazul in care vom fi nevoiti", a mai spus Constantin.
Potrivit acestuia, daca bancile vor fi nevoite sa recurga la executori judecatoresti, comisioanele percepute de acestia se vor resimti in costurile creditelor. "Orice titlu executoriu presupune un comision, in detrimentul executorilor bancari, care in prezent lucreaza pe salariu fix, fara comisioane. Bancile vor trebui sa-si ia masuri de siguranta si sa mareasca dobanzile", a mentionat Constantin.
Pe de alta parte, executorii bancari au si un rol de prevenire, pentru a nu se ajunge la executarea silita, insa executorii judecatoresti "vor fi dispusi sa astepte si 12 luni ca sa obtina comisioane cat mai mari", a mai spus presedintele FSAB.
Cele doua articole la care se face referire sunt art. 602 - "Organul de executare", si art. 604 - "Legalitatea executarii silite". Primul stipuleaza ca "executarea silita a oricarui titlu executoriu, cu exceptia celor emise in materie fiscala, se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel". Paragraful care deranjeaza cel mai mult executorii bancari este alin 2, potrivit caruia. "este interzisa efectuarea de acte de executare de catre alte persoane sau organe decat cele prevazute la art. 602".
Atat Banca Nationala a Romaniei (BNR), cat si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au facut demersuri pe langa Ministerul Justitiei pentru ca noul Cod de Procedura Civila sa nu cuprinda articolele incriminate - 602 si 604, alineatul 2.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri