Au aparut chilipirurile imobiliare. Degeaba

Data publicarii: 05-03-2009 | Imobiliare

"Am mai taiat cinci mii de euro din pret, dar nu vine nimeni sa cumpere." "Mai bine il dadeam anul trecut, ca as fi scapat de toate problemele." Acestea au fost in general reactiile proprietarilor de apartamente vechi aflate la vanzare in Capitala atunci cand au fost intrebati de "Romania libera" daca au gasit pana acum cumparatori. De altfel, la o simpla vizionare a anunturilor de mica publicitate, se poate constata ca vanzatorii locuintelor au taiat in unele cazuri si pana la jumatate din preturile pe care le cereau in vara anului trecut. Scaderi sensibile se inregistreaza in toate cartierele Bucurestiului, de la periferie pana in centru. In Rahova o garsoniera a ajuns sa coste 30.000 euro, iar in Nerva Traian un apartament de peste 50 de metri patrati poate fi cumparat cu 60.000 euro, cu peste 40% mai putin decat in urma cu cateva luni.

In ciuda reducerii preturilor, exista totusi foarte putini cumparatori, in primul rand, din cauza scumpirii creditelor si a inaspririi conditiilor cerute de banci solicitantilor unui imprumut. Daca in ceea ce priveste locuintele vechi asistam, practic, la o reglare a preturilor in functie de cerere si oferta, lucrurile stau altfel, cel putin deocamdata, cu apartamentele noi. In ciuda numarului restrans de potentiali clienti, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari pastreaza inca preturile ridicate. 

Valoarea de piata a apartamentelor din blocurile vechi este din ce in ce mai mica. Locuinte care in iulie sau august 2008 se vindeau cu 100-120.000 de euro costa acum si 60.000 de euro. Reducerea preturilor este vizibila la o simpla lectura a anunturilor de mica publicitate din ziare. De exemplu, un apartament confort doi, de 47 de metri patrati, situat in cartierul Militari, chiar langa hipermarketul Cora, putea fi cumparat saptamana trecuta cu numai 50.000 de euro. Un alt exemplu este o garsoniera de 28 de metri patrati, din Rahova, confort II, cu centrala proprie, care a ajuns sa coste acum mai putin de 30.000 de euro. Pentru un apartament de doua camere in zona Dristor, de 60 de metri patrati, proprietarul cere acum 55.000 de euro. Suma nu este negociabila, dupa cum ne-a declarat acesta, pentru ca a renuntat deja la inceputul acestui an la 5.000 de euro din pretul initial deoarece pana acum nu l-a cautat nici un cumparator.

Reduceri de preturi sunt si pentru locuintele din zona centrala. O garsoniera amplasata pe strada Nerva Traian, in centrul Capitalei, costa 60.000 de euro. Apartamentul are peste 50 de metri patrati si este intr-un bloc construit dupa 1990. Anul trecut pretul zonei pentru o garsoniera era de aproximativ 90-100.000 de euro. De altfel, imobilele din centrul orasului inregistreaza cele mai mici scaderi de preturi. Costinel Nicolae, unul dintre cei care posteaza pe site-urile de specialitate anunturi de cumparare "cu plata pe loc", ne-a explicat ca aceste apartamente vor fi cautate intotdeauna datorita pozitiei pe care o au. "Chiar daca platesc mai mult decat altii, centrul e centru. si in comunism, si pe criza,  si la noi, si in Occident", ne-a explicat Nicolae filozofia sa de investitor imobiliar.

Proprietarii regreta ca nu au vandut anul trecut

Noul context imobiliar i-a facut pe multi dintre proprietarii de apartamente sa regrete ca nu si-au vandut casele in vara. George Raduta a cautat anul trecut chiriasi pentru apartamentul sau cu doua camere din zona Salaj. A primit, cu aceasta ocazie, si oferte de cumparare. Pentru locuinta de 52 de metri patrati, cu loc de parcare platit, centrala termica proprie si multiple imbunatatiri, i se ofereau, in iulie, 120.000 de euro. A ramas la varianta inchirierii. Tocmai isi construise o casa la marginea Bucurestiului, cu credit de la banca, si calculase ca banii din chirie ii ajungeau sa acopere ratele. Criza i-a dat insa calculele peste cap. "Atunci aveam rate de 3000 de lei pe luna, acum acestea au crescut pana la 4900 de lei. Asta, in conditiile in care salariul la firma unde lucrez a scazut cu treizeci la suta. Acum ma gandesc sa vand apartamentul, sa acopar creditul, dar nu cred ca iau mai mult de 60.000 de euro", ne-a explicat George Raduta. Omul recunoaste ca anul trecut pretul apartamentului era oricum supraevaluat, dar regreta ca nu l-a vandut atunci pentru ca astfel si-ar fi rezolvat toate problemele.

Intr-o situatie similara se afla si Andrei Radu, un pensionar care detine un apartament cu trei camere decomandate pe strada Telita, din cartierul Rahova. Proprietarul ne-a declarat ca doreste sa se mute intr-o garsoniera, pentru ca nu isi mai permite sa intretina actuala locuinta: "Nu are rost sa mai stau in trei camere, singur. Am dat un anunt inca din luna ianuarie, au fost doar cativa agenti imobiliari care m-au sunat, dar nu s-a intamplat nimic".

Andrei Radu cere 70.000 de euro pentru apartamentul care are printre imbunatatiri doar geamuri termopan si usa metalica, gresie, faianta si repartitoare de incalzire. "Nu m-am mai complicat cu alte imbunatatiri. Nu m-a interesat", recunoaste pensionarul. Cel care s-ar muta in aceasta casa ar trebui totusi sa faca unele renovari, cum ar fi zugravirea peretilor, acum relativ murdari, sau schimbarea mobilei de bucatarie si a obiectelor sanitare din baie. "Initial nu am vrut sa negociez, dar acum nici nu stiu ce sa mai fac. Mai dau anunturi, numai ca momentan sperante mari nu am", ne-a spus bucuresteanul.

Creditele, foarte scumpe

Problemele de pe piata imobiliara sunt cauzate mai ales de faptul ca acordarea creditelor ipotecare este aproape blocata. Bancile impun conditii foarte drastice clientilor sau de multe ori refuza pur si simplu sa le acorde imprumuturi. Pe de alta parte, acestea din urma au devenit oricum extrem de scumpe. Calculatoarele online ale brokerilor demonstreaza ca actualele conditii de obtinere a unui credit sunt mai degraba descurajante. De exemplu, pentru obtinerea unui imprumut de 50.000 de euro, un roman  ar trebui sa aiba un venit pe familie de peste 1300 de euro. Ratele lunare pentru o perioada de 30 de ani  s-au dublat fata de anul trecut. Astfel, in cazul unui credit acordat de Alpha Bank  pentru achizitionarea unei locuinte sau constructia unui imobil cu destinatia resedinta sau casa de vacanta (sau pentru reamenajarea locuintei) rata lunara ajunge la 446 de euro. La Volksbank, rata creste pana la 497 de euro, iar la Raiffeisen Bank, pentru creditul "Casa Ta", rata e de 565 de euro.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: