Consiliul Concurentei sustine ca distributia exclusiva a Cadbury respecta Legea concurentei
Data publicarii: 06-03-2009 | EconomieConsiliul Concurentei anunta ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar al producatorului de dulciuri SC Cadbury Romania SA respecta Legea concurentei si a fost emisa o dispensa de la interdictia prevazuta de lege, a anuntat, vineri, autoritatea pentru concurenta.
"In urma investigatiei, s-a constatat ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar, al societatii Cadbury Romania SA, indeplineste conditiile prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea concurentei. In consecinta, autoritatea romana de concurenta a emis o decizie prin care se acorda beneficiul exceptarii individuale (dispensa) de la interdictia prevazuta de legislatie. Beneficiul exceptarii se acorda pana la data expirarii contractelor notificate", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
Potrivit autoritatii de concurenta, cele 35 de contracte de distributie exclusiva incheiate de SC Cadbury Romania SA cu distribuitorii sai, avand ca obiect produsele din ciocolata si mini-prajiturile, pot beneficia, in conditiile prevazute de Legea concurentei, de exceptare pe categorii, fara obligatia notificarii sau obtinerii unei decizii din partea Consiliului Concurentei.
Din punct de vedere al Legii concurentei, distributia exclusiva este o intelegere verticala, in cadrul careia furnizorul convine sa vanda produsele sale unui singur distribuitor, in scopul revanzarii acestora intr-o anumita zona (reprezentata de o localitate, unul sau mai multe judete) sau chiar pe intregul teritoriu al tarii. Distributia exclusiva poate fi combinata si cu exclusivitatea de marca, in sensul ca distribuitorii isi asuma obligatia de a nu comercializa si alte marci similare de produse, concurente cu cele ale furnizorului.
In anumite conditii, Legea concurentei prevede, insa si posibilitatea ca unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la interdictie si are in vedere posibilitatea de a fi admise acele intelegeri care, desi afecteaza partial concurenta pe o piata, au, in acelasi timp, efecte pozitive suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei.
Astfel, agentii economici pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, iar autoritatea de concurenta verifica, in cadrul unei investigatii, indeplinirea conditiilor de exceptare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri