Efectul Basescu: restantierii, parati la angajator
Data publicarii: 09-03-2009 | Finante-BanciPedepsirea rau-platnicilor cu intentie ar putea intra in sarcina angajatorilor. Oamenilor li s-ar putea popri contul cu salariul.
Una dintre metodele de stimulare a restantierilor de catre stat si bancheri ar putea fi pedepsirea lor chiar de catre propriul angajator, solutie aflata la nivel de discutie intre bancheri. Presedintele Traian Basescu spunea saptamana trecuta ca statul ar putea interveni pentru a determina rau-platnicii sa achite datoriile catre banci. "Pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului, astfel incat cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca", declara miercuri seful statului.
Desi bancherii au negat ca ar fi facut vreo propunere presedintelui in acest sens, sustinand pe buna dreptate ca interventia statului nici nu ar fi posibila in acest context, au discutat totusi despre solutii mixte.
"Nu am propus nimic direct presedintelui sau Bancii Nationale. Dupa parerea mea insa solutii ar fi. De exemplu, colaborarea cu angajatorii in sensul sanctionarii restantierilor ar fi una dintre ele", spune presedintele unei banci de top 10. Mai precis, cu ajutorul unei legislatii adecvate, bancherii ar putea forma o comisie care sa decida daca anumiti restantieri au ajuns cu intentie in situatia de a nu mai plati ratele. Ulterior, aceasta comisie ar urma sa prezinte angajatorilor situatia rau-platnicilor cu buna stiinta, impunandu-le acestora sa ia masuri de sanctionare.
"Practic, dupa ce se decide daca un anumit client nu a platit ratele din rea-credinta, acesta ar putea sa fie sanctionat chiar de propriul angajator. Poprirea conturilor ar putea fi un exemplu", explica sursa mai sus citata. Cu alte cuvinte, angajatului care nu-si plateste ratele, desi poate face acest lucru, i se va bloca salariul, omul fiind astfel fortat sa plateasca. Cu toate acestea, vorbele presedintelui sunt interpretate mai degraba ca un mesaj "de ajutor" de catre bancheri. "Eu iau declaratia presedintelui mai degraba ca un indemn catre firme si populatie. Acelasi lucru il facem si noi. Bancherii nu au propus presedintelui solutii concrete de interventie a statului pentru rezolvarea acestei probleme", a explicat pentru Cotidianul presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri