Ministerul Finantelor: Romania a anuntat CE ca vrea asistenta financiara externa
Data publicarii: 10-03-2009 | Finante-BanciMinisterul Finantelor Publice a anuntat oficial marti ca autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizia fiind deja comunicata Comisiei Europene.
"Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei au demarat discutii preliminare, cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a Romaniei", se spune in comunicatul institutiei.
Finantele arata ca asistenta financiara externa si "masurile proactive ale autoritatilor romane" sunt o garantie de consolidare a stabilitatii financiare, pe termen mediu, "incurajand astfel, relansarea mediului de afaceri si recastigarea increderii investitorilor in potentialul economic al Romaniei".
Ministerul nu precizeaza volumul asistentei financiare avute in vedere, in conditiile in care miercuri soseste la Bucuresti o delegatie a FMI care va discuta, potrivit Fondului, despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala.
Fondul a mai incheiat pana acum acorduri de finantare cu doua state din UE, Ungaria si Letonia, impunand, insa, conditii stricte legate mai ales de restrangerea deficitului bugetar.
In legatura cu acest subiect, Finantele spun ca "Guvernul isi mentine decizia de a grabi reformele structurale pentru modernizarea Romaniei, de a asigura competitivitatea economica si sustenabilitatea finantelor publice" si ca are in vedere "asigurarea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu si continuarea reformelor din sectorul public prin masuri de descentralizare, simplificarea regimului de taxe si impozite, reducerea birocratiei, cresterea capacitatii administrative si a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene".
Financial Times afirma ca Romania ar putea primi 20 de miliarde de euro de la FMI
Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, in urma negocierilor dintre cele doua parti care ar trebui sa fie reluate miercuri, afirma cotidianul Financial Times.
Pachetul de sprijin multilateral, destinat sa evite o criza economica grava intr-una dintre cele mai sarace tari UE, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, citat de Financial Times.
Guvernul roman si FMI au ajuns la un acord de principiu asupra "parametrilor cantitativi" ai pachetului saptamana trecuta, in cursul vizitei unei degelatii romanesti la Washington, a declarat oficialul. In urmatoarele zece zile, experti de la institutiile implicate, adica FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, se vor afla in Romania pentru a finaliza detaliile.
"Acordul va da Romaniei timpul necesar pentru a implementa politicile... fara sa se uite peste umar sa vada daca vine criza", a declarat oficialul citat de cotidianul strain.
Guvernul roman nu a dat niciun indiciu asupra dimensiunilor pachetului de salvare, asa cum numeste Financial Times.
Romania va deveni astfel a patra tara est-europeana care apeleaza la institutiile internationale pentru sprijin, in contextul crizei financiare, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia.
Pachetul pe care il va primi Romania se va derula pe o perioada mai mare de 17 luni, de care a beneficiat Ungaria, a mai spus oficialul citat de Financial Times, fara a da alte detalii.
Vor contribui si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), furnizand finantare sectorului privat romanesc si institutiilor financiare. Despre BERD s-a spus ca ar fi in negocieri cu Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare din tara si cea mai mare subsidiara a bancii austriace Erste Bank, pentru un imprumut de pana la 150 de milioane de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri