Cei mai lichizi milionari din real estate pe timp de criza
Data publicarii: 13-03-2009 | AfaceriAu vandut imobile de birouri si ansambluri rezidentiale in perioada de glorie a pietei imobiliare din anii 2006-2008, cand randamentele erau foarte bune, iar acum, pe o piata blocata, incaseaza milioane de euro din afacerile transate in ultimii ani.
Multi dezvoltatori si-au inghetat proiectele, altii s-au retras de pe piata, prea putini se incumeta sa vanda acum, cand preturile sunt in cadere libera, dar, cu toate acestea, unii au vandut la timp, iar acum se numara printre cei mai lichizi milionari de pe piata.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, de numele caruia se leaga dezvoltarea City Mall si a sediului Bancpost din Capitala, a incasat, la finele anului trecut, aproximativ 50 mil. euro, din prima transa a vanzarii, in primavara anului trecut, a proiectului mixt Upground catre fondul RREEF al Deutsche Bank, tranzactie cu o valoare anuntata de 340 mil. euro. Papalekas detine o cota de peste 50% din afacere, iar a doua transa de bani o va primi in iunie, la finalizarea celei de-a doua cladiri de birouri, cand va primi alte circa 68 mil. euro.
Cu totul, din vanzare, grecul va primi, in urma a trei plati, peste 170 mil. euro, fara a lua in calcul eventuale ajustari ale pretului tranzactiei. Un alt milionar fericit este Ion Radulea, proprietarul proiectului Sema Parc. Acesta va incasa circa 30 mil. euro de la fondul austriac Europolis, din vanzarea a doua cladiri de birouri in 2006. Omul de afaceri Dragos Bilteanu, unul dintre vanzatorii Upground, avea in conturi, la sfarsitul anului trecut, mai mult cu 20-25 mil. euro si urmeaza sa mai incaseze alte 50 mil. euro. In noiembrie, cu banii din imobiliare, Bilteanu a preluat, alaturi de alti investitori, casa de comert cu energie Romenergo.
Pe lista mai sunt inclusi George si Andrew Prelea, australienii care au vandut 50% din South Pacific, firma la care sunt actionari, cu 30 mil. euro, catre fondul american Warburg Pincus, din care au incasat, pana acum, in jur de 6 mil. euro.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care detine peste 50% din compania de dezvoltare UpGround Estates, unde este si administrator, a incasat, la sfarsitul anului trecut, din vanzarea primei cladiri de birouri a proiectului mixt UpGround in jur de 50 mil. euro, valoarea totala a deal-ului fiind de circa 102 mil. euro, au declarat pentru Business Standard surse din piata de Real estate. El mai urmeaza sa incaseze circa 68 mil. euro, in iunie, dupa livrarea celei de-a doua cladiri de birouri, a carei valoare de vanzare se ridica la circa 136 mil. euro. La finalizarea proiectului, programata pentru inceputul anului viitor, urmeaza sa mai primeasca aproximativ 50 mil. euro.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri