Bancile nu se grabesc sa scada dobanzile la indemnul lui Basescu

Data publicarii: 19-03-2009 | Finante-Banci

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, din evaluarea FMI, Romania va avea in 2009 o scadere economica de 4% si un deficit bugetar de 4,7%. Actualul buget a fost construit pe o crestere economica de 2,5%. O parte din banii luati de la FMI vor fi injectati in sistemul bancar.

Romania va anunta zilele viitoare ca imprumuta aproape 19 miliarde de euro de la Comisia Europeana si FMI. 12 miliarde vin doar de la Fond si ajung la BNR, de unde vor fi folositi pentru stabilizarea cursului si pentru a fi injectati in sistemul bancar. Bancile sunt asadar primele avantajate de imprumutul extern luat de Bucuresti.

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, o parte din bani vor fi "injectati" in sistemul bancar si, pentru ca bancile sa nu plece din tara cu lichiditatile pe care le vor avea, Romania va incheia un acord cu bancile-mama in acest sens. Tanasescu sustine ca negocierile deja au inceput. In acelasi timp, acordul cu FMI ar trebui, in principiu, sa dea un impuls creditarii. Cum? In mai multe randuri, oficialii romani, in frunte cu Traian Basescu, "sfatuiau" bancile la intalnirile cu sefii acestora sa scada si dobanzile pentru ca procesul de creditare sa se reia.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: