Topul tarilor cu cele mai mari riscuri de instabilitate politico-sociala
Data publicarii: 19-03-2009 | InternationalCriza economica globala a inceput deja sa genereze o serie de tensiuni sociale in tarile in care economia a fost intr-o mai mare masura afectata, cu rezultat direct in cresterea somajului si scaderea nivelului de trai.
Treptat, efectele inrautatirii economice incep sa se resimta si la nivel politic, ducand la accentuarea instabilitatii regimurilor. Deja doua guverne, in Islanda si Letonia, au trebuit sa se retraga de la putere sub presiunea populatiei.
Ultimul raport al Economist Intelligence Unit sugereaza ca intarzierea gasirii celor mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor economice s-ar putea transforma intr-un adevarat cosmar pentru o mare parte a tarilor, nu mai putin de 95 de state dintr-un total de 165 fiind incluse in categoria celor cu un risc crescut de instabilitate.
Analiza EIU ia in calcul trei scenarii in care criza ar putea evolua in urmatoarele luni: primul, considerat de altfel cel mai probabil, cu 60% sanse de realizare, indica ameliorarea turbulentelor, gratie interventiei eficiente a factorilor politici si a mobilizarii organismelor internationale.
Al doilea, cu sanse de materializare de 30%, ia in calcul esecul planurilor de ajutor si intrarea intr-o recesiune de lunga durata, dominata de scurte perioade de revenire, accentuarea protectionismului si refluxul trendului globalizant.
Al treilea scenariu, cu sanse de 10%, prevede o prabusire a dolarului, escaladarea tensiunilor sociale, a instabilitatii politice si a protestelor violente, intr-o masura direct proportionala cu dezastrul economic.
Conform indexului instabilitatii politice realizat de EIU, Romania se afla in grupa tarilor cu risc crescut, fiind pe locul 60, in aceasta lista. Analistii EIU vorbesc despre necesitatea ca Romania, la fel ca si restul tarilor din regiune, sa apeleze la imprumuturi externe, astfel incat sa poata gestiona mai eficient economia.
In topul tarilor cu cele mai mari riscuri de instabilitate politica sunt Zimbabwe, Chiad, Congo, Cambodgia, Sudan, Iraq, Cote d' Ivoire, Haiti, Pakistan, Zambia, Afganistan si Republica Central Africana.
La polul opus, al celor mai stabile tari, se remarca Norvegia, Danemarca, Canada, Suedia, Finlanda, Elvetia, Mauritania, Costa Rica, Noua Zeelanda, Luxemburg, Austria, Australia, Republica Ceha, Slovenia, Japonia si Germania.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri