Furia impotriva bancherilor, dezlantuita la Londra

Data publicarii: 02-04-2009 | International

Furia indreptata impotriva bancherilor si a liderilor politici care i-au scapat de faliment cu infuzii de miliarde din bani publici s-a dezlantuit, ieri, intr-unul din principalele centre financiare ale lumii - City of London.

Circa 4.000 de manifestanti din toata lumea - studenti, intelectuali de stanga, anarhisti, militanti ecologisti, oameni fara locuinta sau pur si simplu huligani binecunoscuti in evidentele politiei - au avut cel putin doua "tinte" precise: Banca Angliei si sediile Royal Bank of Scotland (RBS). Cum sediul primei institutii seamana, efectiv, cu o fortareata, iar politia se astepta la un asalt, un sediu al RBS de pe Threadmill Street a fost devastat.

Manifestantii au spart geamurile, au devastat birourile, au aruncat pe geam o imprimanta si au supus fortele de ordine unui bombardament cu oua, grenade fumigene si bucati de scaune din sediul RBS. Ei s-au indreptat impotriva acestei banci deoarece 70% din capitalul ei se afla acum in mainile Guvernului, dupa ce a beneficiat de o recapitalizare din bani publici de 20 miliarde lire. Institutia a pierdut 24 miliarde lire sub conducerea sa, dar fostul director, Steve Goodwin, a plecat din functie cu o pensie de 700.000 lire pe an.

"Bogatii", fata in fata cu "saracimea"

Sfidarea lui Goodwin reprezenta deja un motiv suficient de iesit in strada, dar in timp ce marsaluiau pe strazile din City, manifestantii s-au confruntat cu alt prilej de iritare. La scandarile lor impotriva capitalismului, bancherilor si "bogatilor", de la ferestre primeau raspunsuri sfidatoare. Angajatii din City - dintre care multi au urmat sfatul politiei sa nu se imbrace in costume in aceste zile - raspundeau cu injurii la adresa manifestantilor si le fluturau bancnote de zece lire.

Desi atitudinea angajatilor a sporit furia manifestantilor, acestia erau oricum organizati pentru o "batalie a Londrei", caci patru grupuri distincte s-au napustit in City. Unul din grupuri detinea chiar un vehicul blindat de genul celor folosite de fortele de interventie ale politiei britanice. Insa politia a preluat rapid controlul asupra masinii respective, arestand cel putin 11 persoane pentru port ilegal de uniforme.

Obama si Brown si-au consolidat "relatia speciala"

La adapost de furia anarhistilor - care nu a patruns in Wesminster City (unde se afla cladirile Guvernului, Parlamentului si Palatul Buckingham) - presedintele SUA, Barack Obama, si premierul Gordon Brown au avut un mic dejun de lucru de doua ore. Obama a promis ca a venit in Europa "sa asculte, nu sa tina prelegeri" si a spus ca lumea intreaga ii "datoreaza multumiri" lui Brown, care a fost primul care acordat sute de miliarde de lire pentru recapitalizarea bancilor. Or, miile de oameni iesiti pe strazile Londrei protestau tocmai fata de ajutoarele generoase acordate de Guvernul britanic institutiilor de credit. Chiar si fara sa aiba prilejul unei bai de multime, presedintele SUA a fost intampinat de aplauzele personalului de la Downing Street 10, resedinta oficiala a premierului britanic.


sursa: cnn.com

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: