G20 creeaza o noua ordine mondiala si ataca paradisurile fiscale
Data publicarii: 02-04-2009 | InternationalSummitul G20 a decis joi, la Londra, cresterea considerabila a rersurselor institutiilor financiare internationale in vederea combaterii recesiunii, precum si publicarea unei liste cu paradisurile fiscale, consfintind, dupa cum a spus premierul britanic, aparitia "unei noi ordini mondiale".
Masurile luate de G20 ar urma sa permita injectarea a 5.000 miliarde de dolari in economia mondiala pana la sfarsitul lui 2010, potrivit lui Gordon Brown, relateaza AFP.
Liderii principalelor economii s-au reunit pentru "a face fata celei mai mari provocari aparute in economia mondiala in vremurile moderne", potrivit comunicatului final, mult mai agresiv si concret decat la majoritatea reuniunilor de acest gen.
Ei au decis triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolai si sa vanda aur, totul reprezentand un total de 1.100 miliarde de dolari. De asemenea, G20 va aloca 250 miliarde de dolari pentru sustinerea comertului international.
Va fi publicata o lista cu paradisurile fiscale, imediat, de catre ODCE, pentru descurajarea evaziunii fiscale, lucru cerut de Germania si Franta. "Era secretului bancar a trecut", potrivit comunicatului.
Tarile din G20 au convenit sa aplice "noi reguli" privitoare la salariile si bonusurile liderilor la nivel mondial.
Un conflict a aparut in ultimele zile intre tarile europene, doritoare sa se aplice prioritar o reforma a reglementarii financiare, si SUA, care doreau noi angajamente de relansare din partea partenerilor lor, insa aceste divergenete nu apar in comunicatul final.
Premierul britanic considera ca summitul a marcat aparitia unei "noi ordini mondiale" in urma crizei economice, salutand "ziua in care lumea s-a unit pentru a combate recesiunea". "Plecam de la principiul ca prosperitatea este indivizibila, ca o crestere, pentru a fi durabila, trebuie sa fie impartita. Credem ca singura baza sigura pentru o globalizare sustenabila si cresterea prosperitatii pentru toti este o economie deschisa, bazata pe principiile de piata, pe reglementare eficienta si pe institutii mondiale solide", potrivit comunicatului.
Majoritatea liderilor s-au declarat foarte multumiti de rezultate. Statele Unite au salutat angajamentele "remarcabile" asumate de liderii din G20 joi, iar cancelarul german Angela Merkel a spus ca s-a ajuns la un "compromis istoric in conditiile unei crize iesite din comun". Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat "multumit" de rezultatele inregistrate la summitul G20 in materie de reglementare a sistemului finciar international, "rezultate dincolo de ce ne puteam imagina".
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatul "mai ambitios decat se astepta". "Daca priviti concluiziile summitului, este corect sa spunem ca sunt mai ambitioase decat ne asteptam", a declarat Barroso, dupa summit. Ele sunt rezultatul unei "munci asidue" si al unei "actiuni colective", care vor permite repunerea economiei mondiale "pe picioare" in urmatoarele luni.
Manifestatiile anti-G20 au fost limitate, protestatarii fiind tinuti la diastabnta d centrul de expozitii Excel, unde a avut loc summitul. Zeci de persoane au fost retinute miercuri, iar un trecator a decedat, tot miercuri, in conditii inca neelucidate.
Bursele au reactionat pozitiv in fata demonstratiei de unitate a liderilor, incheind in crestere cu peste 4% la Londra si 5% la Paris.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial