Teroare la Chisinau

Data publicarii: 10-04-2009 | International

Dupa trei zile de demonstratii, protestatarii au fost vanati ieri de catre agentii puterii comuniste de la Chisinau, care au operat sute de arestari. Oamenii au fost ridicati cu forta de acasa, din strada, de la cursuri si chiar din spital. Printre cei inchisi se numara si oameni de afaceri, dar si apropiati ai unor politicieni din opozitie. Imaginile transmise din capitala completeaza tabloul terorii care s-a instalat in oras: contestatarii lui Vladimir Voronin, inclusiv ziaristi, au fost batuti cu bestialitate de fortele de securitate.

Potrivit Procuraturii, in arest se afla 200 de persoane, printre care si cetateni straini, foarte probabil si romani. Multi localnici reclama insa faptul ca nu mai stiu nimic despre rudele lor de 24 sau chiar 48 de ore, iar politia nu le da explicatii.

Pe acest fond, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca voturile vor fi renumarate, aceasta fiind una dintre solicitarile formulate in strada de formatiunile de opozitie si de reprezentantii societatii civile. Printre cei arestati pentru implicare in protestele anticomuniste este si Gabriel Stati, un om influent de afaceri din Chisinau. Acesta e acuzat ca ar fi finantat manifestatiile din capitala. Stati a fost retinut in Ucraina, unde s-a refugiat de teama represaliilor. Cu doar o zi inainte, Vladimir Voronin anunta ca Procuratura este pe urmele afaceristului, simpatizant al opozitiei. Pe de alta parte, diplomatia romana a raspuns atacurilor venite de la Chisinau prin reclamarea Republicii Moldova la Comisia Europeana pentru introducerea abuziva a vizelor pentru cetatenii romani.

Potrivit Ministerului de Externe roman, Chisinaul ar fi trebuit sa instiinteze forul european cu 48 de ore inainte de a lua o astfel de decizie. Intr-o intalnire avuta cu ambasadorii UE si NATO, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, le-a solicitat acestora sa se solidarizeze impotriva derapajelor regimului Voronin.

Chisinau, in 2009, aduce mai degraba cu Budapesta, in 1956. Dupa revolutia anticomunista de atunci, sute de cetateni maghiari au disparut in urmatorii ani, fiind ridicati de fortele de securitate direct din strada sau din pat. In Moldova, imaginea tacticii similare adoptate de regimul Voronin e data de prezenta in fata sediilor de politie a femeilor care asteapta infrigurate vesti despre sotii sau copiii lor. Pe Natalia Cerchez am intalnit-o ieri in fata unui comisariat unde inca de dimineata isi astepta fiul, pe Iurie, un tanar de 22 de ani, student la stiinte Economice. S-a intors din Italia, impreuna cu fetita sa de 6 ani, iar de la aeroport a venit direct la postul de politie. Ingrijorata, dar ferma, spune ca Iurie nu a mai rapuns la telefon inca din noaptea de marti spre miercuri. Intre timp insa, femeia a aflat ca baiatul a fost retinut miercuri seara, desi este convinsa ca nu s-a aflat printre protestatarii violenti.

Politistii sustin ca in sectia respectiva au fost retinuti 60 de tineri, insa minorii ar fi fost deja eliberati. La cativa metri de Natalia sta si Irina. Asteapta deja de doua zile, intrucat sotul sau, Eduard (27 de ani), a fost ridicat de pe strada in zona Arcului de Triumf. Cu lacrimi in ochi, povesteste ca a luat deja legatura cu un avocat, iar unul dintre politisti i-a spus ca Eduard va fi curand eliberat. Pe aceeasi banca cu Irina sta si Zinaida, o tanara de doar 19 ani. Sotul ei, cu zece ani mai mare, a fost ridicat miercuri noapte de acasa. "Politistii au batut, au intrat, au spus ca a incalcat regulile participand la manifestatie si l-au ridicat", povesteste femeia. In aceeasi noapte, Zinaida a mers si ea la sectie unde, povesteste emotionata, "cineva cu inima mare" s-a indurat si a lasat-o sa astepte inauntru pana dimineata.

Ziua de ieri s-a scurs intre agonie si extaz.

Pe de o parte, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca voturile vor fi renumarate, iar formatiunile de opozitie au la dispozitie patru zile pentru a face acest lucru. Pe de alta parte, presedintele Amnesty International Moldova, Evgheni Golosceapov, sustine ca lumea este foarte speriata de ofensiva pornita de regimul Voronin impotriva contestatarilor sai. Cea mai rasunatoare arestare facuta de regimul Voronin este cea a omului de afaceri Gabriel Stati, acuzat de seful statului ca ar fi finantat manifestatiile anticomuniste. Potrivit ITAR-TASS, Stati, al carui tata detine mai multe afaceri cu petrol in Moldova, Kazahstan si cateva state africane, ar fi fost retinut in Ucraina. Dosare penale au fost intocmite si pe numele lui Vlad Filat, Alexandru Tanase si Vitalie Nagacevschi, lideri ai Partidului Liberal-Democrat (PLD).

Un episod care ilustreaza metodele utilizate de autoritatile comuniste s-a consumat ieri la pranz, la Universitatea Agrara din Chisinau. Intre orele 11.00 si 12.00, opt studenti au fost ridicati fara explicatii in timp ce se aflau la cursuri. Potrivit martorilor oculari, doua autoturisme BMW de culoare neagra si verde au oprit in fata cladirii, iar mai multi barbati i-au ridicat pe tinerii care participasera activ la protestele din centrul capitalei. Nimeni nu stie insa unde au fost dusi acestia. Mai mult, UNICEF negocia ieri cu procuratura eliberarea a opt minori retinuti pentru participare la demonstratiile anticomuniste. Atmosfera de teroare este intretinuta si de vigilenta cu care agentii trimisi in civil pe strazi ii urmaresc pe localnicii care dau informatii jurnalistilor straini. Vasile, fiul de 17 ani al lui Vitalie Nagacesvski (membru PLD), a fost retinut ieri de politie dupa ce a dat cateva declaratii unui reporter al agentiei franceze de stiri.

Adolescentul se afla intr-un grup de alti sase tineri. Dintre acestia, a mai fost vanat fiul unui sef al televiziunii TV7, care insa a fost recuperat cu masina de tatal sau, inainte ca urmaritorii, camuflati in civil, sa il ajunga. In tot acest timp, Spitalul de Urgenta, la care au ajuns zilele acestea mai multi raniti, este pazit continuu de politisti. Unii dintre cei internati, multi minori, au fost saltati in ultimele 48 de ore de fortele de ordine chiar de pe patul de spital si dusi in directii necunoscute. Valentina Cusnir, deputat independent, a fost si ea victima unor agresori. Potrivit Amnesty International, aceasta a fost lovita, aruncata la pamant si apoi tarata 200 de metri, dupa ce fusese martor la bataile administrate de mai multi politisti unor tineri. Desi pe parcursul zilei de ieri au circulat mai multe zvonuri despre arestarea unor lideri ai societatii civile, Amnesty International sustine ca acestia se afla inca in libertate.

Impotriva lor insa autoritatile ar pregati mai multe acuzatii, iar daca vor fi condamnati, vor trebui sa ispaseasca cel putin opt ani de inchisoare. Potrivit mai multor surse, in represiunea de la Chisinau ar putea fi implicati si membri ai serviciilor secrete de la Tiraspol.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: