Guvernul imbuteliaza la PET o noua taxa bio

Data publicarii: 14-04-2009 | Finante-Banci

Romani, pregatiti-va sa scoateti si mai multi bani din buzunare. Se pare ca actualul Guvern a mai inventat o ''gaselnita'' pentru a colecta mai multi bani la buget, si de unde altundeva, decat din buzunarul nostru. Astfel, ministerul care a gasit solutia de a strange mai multi bani este Ministerul Mediului, care dupa controversata taxa pe pungile biodegradabile, acum vrea sa introduca o taxa speciala pentru fiecare PET cumparat de la magazin.

Impresionat de tonele de PET-uri pe care le-a vazut de curand in raul Somes, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a venit cu ideea taxei pe PET. De exemplu, atunci cand veti lua un suc la sticla, veti plati ceva mai mult. Desigur, puteti recupera banii, daca aduceti un alt recipient in loc. De fapt, este vorba despre un sistem care functioneaza si in multe state din Occident. Expertii din Ministerul Mediului vor trebui sa discute insa aceasta taxa si cu reprezentantii hipermarketurilor.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, este de acord cu aceasta taxa, tinand cont de faptul ca materialul din care se fabrica PET-ul nu se distruge niciodata, fiind unul dintre cele mai nocive materiale pentru mediu. ''E binevenita aceasta taxa, pentru ca va ajuta foarte mult mediul inconjurator. Romanii ar trebui sa stie ca obisnuita sticla de plastic dauneaza foarte grav mediului, si prin urmare si  sanatatii, deoarece materialul, plasticul din care este fabricat PET-ul nu se degradeaza niciodata, fiind aproape cel mai nociv material pentru mediu'', a declarat Dragos Frumosu.

Pretul produselor la PET ar putea fi afectat

Reprezentantul FNSIA a mai spus ca aceasta taxa s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor. ''Nu cred ca toti sunt multumiti cu aceasta taxa. Nu stiu cat de binevenit este acest bir pentru producatorii de bere, de apa minerala sau de bauturi racoritoare. Ar trebui ca valoarea taxei sa nu afecteze pe nimeni, sa aiba o valoare infima, dar care totusi ar fi de mare ajutor mediului'', a declarat, pentru Curierul National, Dragos Frumosu.

In plus, acesta a mai mentionat ca ''trebuie sa fie o taxa decenta, pentru a nu afecta pretul produselor la PET, si totodata sa nu scada nici vanzarile respectivelor produse''. Cat despre returnarea sticlelor la magazin, presedintele Federatiei nu crede ca romanii se vor inghesui la magazine cu sticlele folosite deja. ''Nu cred ca oamenii vor veni cu o sticla goala de atatea ori cand isi cumpara alta. E foarte greu acest lucru si pentru producatori, pentru ca PET-ul nu este refolosibil, nu este un material reciclabil'', a afirmat Frumosu. Deocamdata, nu se stie cand va intra in vigoare taxa si care ar fi valoarea ei. Totusi, potrivit producatorilor de ambalaje, fabricarea unui PET de 2 litri costa aproape 20 de bani.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: