Modificarile Codului Fiscal, inutile

Data publicarii: 22-04-2009 | Economie

Analistii nu cred ca rescrierea si republicarea legislatiei fiscale vor pune capat obiceiului guvernului de a o modifica si completa de pe o zi pe alta. Codul Fiscal a fost modificat de peste 30 de ori in ultimii aproape cinci ani, dupa ce a fost publicat pentru prima data la finele anului 2003. Doua dintre cele 34 de acte - ordonante, majoritatea dintre ele de urgenta, hotarari, legi, norme - care modifica, abroga sau completeaza articole ale legii fiscale au fost publicate de guvern chiar in ultima luna. Este vorba despre ordonanta de urgenta din 25 martie care a devansat termenul de majorare a accizelor pentru tigari si alcool si cea din 14 aprilie care instituie impozitul minim pe afacerile companiilor.

Rescriere "pur formala"

Intentia de a perfectiona Codul Fiscal ramane insa departe de a fi realizata, in pofida faptului ca functionarii Ministerului Finantelor Publice (MFP) lucreaza la rescrierea actului normativ. Promisiunea reprezentantilor ministerului, potrivit careia Codul Fiscal trebuia rescris intr- o forma mai simpla si mai clara si lansat in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii martie, nu a fost indeplinita.

Oamenii de afaceri, intrebati de EVZ, sunt de parere insa ca rescrierea si republicarea legii de capatai in domeniul taxelor si impozitelor nu vor rezolva problema modificarilor periodice. Acestea dau peste cap bugetele si planurile firmelor si ii impiedica pe investitorii straini sa construiasca businessuri in Romania. "Bineinteles ca predictibilitatea este cheia, iar instabilitatea este de prost augur pentru mediul de afaceri. Singura scuza a autoritatilor pentru recentele modificari este faptul ca e criza si trebuie sa se adapteze", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In opinia sa, "rescrierea Codului Fiscal este pur formala". Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari (CFA Romania), declara ca aceasta lipsa de consecventa in politica fiscala a guvernului ii afecteaza pe toti oamenii de afaceri.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: