Modificarile Codului Fiscal, inutile
Data publicarii: 22-04-2009 | EconomieAnalistii nu cred ca rescrierea si republicarea legislatiei fiscale vor pune capat obiceiului guvernului de a o modifica si completa de pe o zi pe alta. Codul Fiscal a fost modificat de peste 30 de ori in ultimii aproape cinci ani, dupa ce a fost publicat pentru prima data la finele anului 2003. Doua dintre cele 34 de acte - ordonante, majoritatea dintre ele de urgenta, hotarari, legi, norme - care modifica, abroga sau completeaza articole ale legii fiscale au fost publicate de guvern chiar in ultima luna. Este vorba despre ordonanta de urgenta din 25 martie care a devansat termenul de majorare a accizelor pentru tigari si alcool si cea din 14 aprilie care instituie impozitul minim pe afacerile companiilor.
Rescriere "pur formala"
Intentia de a perfectiona Codul Fiscal ramane insa departe de a fi realizata, in pofida faptului ca functionarii Ministerului Finantelor Publice (MFP) lucreaza la rescrierea actului normativ. Promisiunea reprezentantilor ministerului, potrivit careia Codul Fiscal trebuia rescris intr- o forma mai simpla si mai clara si lansat in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii martie, nu a fost indeplinita.
Oamenii de afaceri, intrebati de EVZ, sunt de parere insa ca rescrierea si republicarea legii de capatai in domeniul taxelor si impozitelor nu vor rezolva problema modificarilor periodice. Acestea dau peste cap bugetele si planurile firmelor si ii impiedica pe investitorii straini sa construiasca businessuri in Romania. "Bineinteles ca predictibilitatea este cheia, iar instabilitatea este de prost augur pentru mediul de afaceri. Singura scuza a autoritatilor pentru recentele modificari este faptul ca e criza si trebuie sa se adapteze", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In opinia sa, "rescrierea Codului Fiscal este pur formala". Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari (CFA Romania), declara ca aceasta lipsa de consecventa in politica fiscala a guvernului ii afecteaza pe toti oamenii de afaceri.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri