Pogea: ajustarea bugetara va permite crestere economica in 2010
Data publicarii: 28-04-2009 | Finante-BanciMinistrul de Finante, Gheorghe Pogea, a afirmat, in fata plenului Camerelor reunite ale Parlamentului, ca rectificarea bugetului a fost determinata de scaderea veniturilor si a estimat ca, in 2010, Romania va avea din nou crestere economica.
Pogea a argumentat nevoia rectificarii la numai doua luni de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 2009 prin faptul ca schimbarile generate de criza economica au fost impredictibile si s-au succedat rapid. "O rectificare bugetara se impune de fiecare data cand, in mod obiectiv si independent de Guvern, conditiile economice interne si externe modifica nivelul celor doi parametri fundamentali ai bugetului, veniturile si cheltuielile. Datorita crizei financiare transformate in criza economica, a unor factori externi independenti, s-a modificat nivelul venitului public", a spus, marti, Gheorghe Pogea.
In ceea ce priveste acuzele opozitiei privind faptul ca Executivul revizuieste bugetul la numai doua luni de la adoptarea sa, Pogea a amintit ca precedentul Guvern a recurs la rectificari similare -13 in perioada 2005-2008, desi conditiile economice de atunci nu le justificau. "In 2005-2008, am avut una dintre cele mai mari cresteri economice, fapt ce confera un grad mare de predictibilitate, iar predictibilitatea nu trebuia sa duca la atatea rectificari bugetare (...) La ultima rectificare din 2008, cu toate ca Guvernul afla despre criza economica, bugetul este modificat in sensul cresterii veniturilor si cheltuielilor", a spus ministrul adaugand ca acest lucru a facut ca Romania sa fie pe locul 3 intre statele UE din punct de vedere al nivelului deficitului bugetar.
Gheorghe Pogea a afirmat ca bugetul pe 2009, elaborat de catre Guvernul Boc, a avut in vedere evitarea adancirii deficitului bugetar la 9% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, sustine ministrul, programul anticriza a fost dus la indeplinire in proportie de 90%. Ministrul a accentuat ca rectificarea nu afecteaza nivelul investitiilor publice, iar acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana asigura finantare mai ieftina decat cea obtinuta pana acum.
Ministrul de Finante a aparat si necesitatea introducerii impozitului forfetar prin doua argumente: aplicarea unui tratament egal pentru toti contribuabilii, precum si necesitatea cresterii ponderii incasarilor la buget. Pogea a spus ca Romania are cel mai mic nivel al veniturilor la bugetul public, de numai 32,8% din PIB, in timp ce in cazul Bulgariei reprezinta 40%, iar in statele nordice veniturile bugetare ajung pana la 55% din PIB. "Romania nu-si mai permite sa ramana mult timp la acest nivel", a conchis Pogea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri