Sunt vremuri bune pentru afaceri noi
Data publicarii: Astazi, 30-04-2009 | AfaceriIn industria IT competitivitatea este foarte ridicata, dar marginile de profit sunt mici. Toata viata a lucrat in domeniul tehnicii de calcul, a terminat Institutul Politehnic din Timisoara si apoi si-a infiintat propria firma Sistec. Din 2006 conduce Lenovo.
Aurel Netin isi aminteste zambind ca a fost pe rand patron, profesor, secretar de stat si angajat intr-o multinationala. El spune ca atunci cand si-a infiintat propria firma, in 1990, Romania statea foarte bine la tehnica de calcul, iar profitul din astfel de afaceri era urias.
"Din primele doua calculatoare vandute, eu si asociatul meu puteam cumpara doua masini Mercedes", povesteste Netin. "Am preferat insa sa luam piese de schimb", adauga el.
In pararel cu firma de service de calculatoare a fost lector, iar din 2004 pana in 2006 a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. In plus, in 2005 a vandut pachetul majoritar al Sistec.
De la stat la privat
In 2006 a decis sa paraseasca Ministerul Comunicatiilor si sa accepte postul de director general al Lenovo. "Nu a fost o decizie usoara", spune Netin. "In pozitiile de top ajungi de obicei cand ai o istorie in compania respectiva ", crede el. Directorul general al Lenovo Romania si Moldova spune ca problemele din industria IT autohtona pleaca de la proprietarii de companii care se multumesc cu profituri mici.
Romania nu are o cultura antreprenoriala si din aceasta cauza patronii se multumesc cu profitul pe termen scurt, indeajuns pentru a plati salariile si pentru ca afacerea sa supravietuiasca de la o luna la alta. "Probleme nu sunt doar in industria IT, ci si in restul sectoarelor", considera Netin.
In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, pentru ca Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. "Proiectele publice sunt o oportunitate realizate fie cu bani de la stat fie cu bani europeni, toate au nevoie de infrastructura IT", adauga el.
In timpul liber joaca tenis si golf. Iar vinerea pleaca la Cluj pentru ca toata familia este acolo. "Weekendul este al familiei, nu cred ca ar avea de ce sa se mute aici, baiatul meu are o afacere in Cluj si sotia mea la fel", spune el. Aurel Netin cred ca aceasta criza va fi benefica pentru cei care au curajul sa inceapa afaceri noi. Mai mult, vor aparea servicii noi cerute de consumatori, de o calitate mult mai buna.
IT-ul ramane afacerea de suflet
Se gandeste deja sa porneasca o afacere in domeniul alimentar, are deja un partener de afaceri cu o firma care comercializeaza produse pe baza de ciuperci, la mare cautare in afara. Pentru finantare se gandeste sa acceseze fonduri europene. In plus, vrea sa deshida impreuna cu fiul lui un lant de cafenele. "Se practica acum, toate intalnirile de afaceri au loc la o cafea", spune Netin. Singura conditie pentru un business de viitor este ca totul sa fie produs in Romania.
IT-ul este viitorul
In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. Toate proiectele publice au nevoie de infrastructura IT.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri