Economistii resping impozitul forfetar

Data publicarii: 04-05-2009 | Economie

Una din patru firme se va inchide sau va da faliment, daca impozitul forfetar este aplicat in forma actuala, considera liderii patronatelor si oamenii de afaceri.Impozitul forfetar este aspru criticat de analisti si de mediul de afaceri pentru ca aduce in pragul falimentului firmele mici. In plus, incurajeaza si evaziunea fiscala.

Noua modalitate de a strange bani la bugetul de stat, impozitul forfetar, va inchide 150.000 de firme din cele 600.000 existente, crede presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut.

In opinia acestuia, Guvernul ar trebui sa stimuleze capitalul autohton, nu sa impuna noi taxe. Economistul-sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, crede ca acest impozit incearca sa fiscalizeze o parte din firmele care nu isi declara veniturile.

Dar "trebuie luati in calcul si patronii care sunt corecti si isi declara castigurile la timp", spune el. Iar acestia sunt in jur de 100.000, dupa aprecierile presedintelui Consiliului National al IMM, Ovidiu Nicolescu.

Noul regim fiscal va aduce somaj si greve

Si patronatul oamenilor de afaceri italieni, UNIMPRESA, dezaproba impozitul forfetar si spune ca aplicarea acestei taxe descurajeaza investitiile de capital strain.

Paul Marasoiu, presedintele firmei de consultanta si management hotelier Peacock Hotels, crede ca, pe de o parte, aplicarea impozitului forfetar va scoate la iveala veniturile nedeclarate ale intreprinderilor mici si mijlocii, dar, pe de alta parte, va crea noi someri si va spori evaziunea fiscala.

La randul sau, fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, vede in introducerea impozitului forfetar "o eroare" comisa de actualul Guvern. Prezent vineri la Focsani, el spunea ca investitorii din zona se pregatesc de greva fiscala. "Degeaba au motivat ca acest impozit este aplicat si in Ungaria, pentru ca tara vecina il va elimina anul viitor", declara el.

Falimentele vor mari economia subterana

In schimb, actualul ministru de Finante, Gheorghe Pogea, spune ca acest impozit va aduce la buget peste 350 de milioane de lei si ca nu va arunca in faliment IMM-urile.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca masura va afecta, in primul rand, firmele mici si va creste numarul somerilor. "Dizolvarea si suspendarea activitatii firmelor vor alimenta economia subte-rana", spune analistul economic.

Firmele mici isi trag ultimul suflu

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, sustine ca trebuia stabilit un plafon minim al veniturilor, de 12.000 de euro pe an, pana la care sa nu se plateasca impozit. "Impozitul forfetar este iluzoriu, pentru ca taxele platite pe salariile angajatilor din microintreprinderi erau mai mari decat acesta, ceea ce va reduce veniturile bugetare in cazul desfiintarii acestor societati", crede el.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: