Banca permite rau-platnicilor sa-si vanda singuri casele

Data publicarii: 09-06-2009 | Finante-Banci

Din cauza caderii pietei imobiliare bancile fac tot posibilul pentru a evita executarea garantiilor. Unor clienti cu probleme li se ofera chiar posibilitatea de a-si vinde singuri locuinta ipotecata.

Apartament cu trei camere situat in Soseaua Oltenitei, sectorul patru al Bucurestiului, de vanzare cu doar 46.000 de euro. Nu este un anunt postat in urma cu patru ani, ci o oferta de licitatie lansata de una dintre bancile de top 5 din Romania. Mai clar, cu atat scoate banca la vanzare locuinta unui client care nu a mai putut achita ratele lunare. In conditiile in care clientul preluase locuinta prin credit in 2007 contra unei sume de 90.000 de euro, paguba bancii este una considerabila. De aceea procedura de executare nici nu a fost dusa pana la capat. "Momentan, procedura de vanzare este suspendata timp de trei luni.

Am ajuns la o intelegere partiala cu clientul", ne explica executorul bancar care se ocupa de acest caz.
 
In aceasta situatie se afla mai multe banci din Romania. "Preferam sa facem tot posibilul pentru a evita executarea efectiva. Incercam reesalonari ale creditului, restructurari ale acestuia. Mergem pana intr-acolo incat dam dreptul clientilor de a-si vinde locuinta ipotecata in nume propriu", explica un executor bancar. Altfel spus, banca cere direct banii pe care clientul ii datoreaza nefiind interesata de modalitatea in care acesta a vandut locuinta. Teoretic, in aceste conditii, clientul rau-platnic are posibilitatea de a mai ramane cu ceva bani, dat fiind ca se poate obtine un pret mai bun decat cel obtinut de banca prin executare silita.
 
De altfel, strategia actuala a majoritatii bancilor vizeaza pastrarea clientilor vechi si chiar sprijinirea acestora in momentele in care au dificultati cu plata ratelor. Potrivit economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, vedetele activitatii bancare in urmatoarea perioada vor fi produsele dedicate clientilor deja existenti. "Bancile se vor concentra mai putin pe cresterea cotei de piata si mai mult pe mentinerea clientilor deja existenti", crede economistul BCR. Mai clar explica sefa misiunii International Financial Corporation (IFC) in Romania, Ana Maria Mihaescu. "Pe perioada scurta bancile se vor concentra firesc pe restructurari, rescadentari si refinantari de credite. Rolul departamentelor de risc cred ca va incepe sa fie unul foarte important in structura bancilor", spune Mihaescu.
 
Executor rau - executor bun

Proiectul noului Cod de procedura civila nu va mai permite insa aceasta "clementa", pentru ca desfiinteaza practic meseria de executor bancar. Mai mult, chiar inainte de a fi votat Codul, o lege trecuta deja prin Camera Deputatilor reglementeaza absorbtia executorilor bancari in cadrul corpului executorilor judecatoresti.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: