FMI: Bancile-mama fug cu banii cand e mai greu

Data publicarii: 12-06-2009 | Finante-Banci

Specialistii Fondului iau in calcul ca, daca situatia se va agrava, institutiile de creditare sa nu-si mentina expunerea pe Romania. Desi si-au luat angajamentul sa lupte alaturi de noi impotriva crizei, bancile straine prezente pe piata autohtona ar putea sa nu-si mentina expunerea in Romania, daca situatia economica se va inrautati. Acest scenariu este luat in calcul de expertii Fondului Monetar International (FMI), intr-un document publicat pe site-ul institutiei. Daca se va ajunge la aceasta situatie, ar putea fi afectata capacitatea Romaniei de a-si plati datoria externa.

Alaturi de acest risc, reprezentantii FMI mai intrevad si pericolul ca programul convenit sa piarda din sustinerea politica, in preajma campaniei pentru alegerile prezidentiale din toamna, cand relatiile dintre PDL si PSD, partidele de guvernamant, s-ar putea inrautati.

Potrivit scrisorii de intentie pentru accesarea sumei de aproape 20 de miliarde de euro, trimisa conducerii FMI de guvern, programul isi propune sa consolideze politica fiscala, sa mentina capitalizarea bancilor, dar si tintele de inflatie si sa asigure finantarea externa adecvata, imbunatatind astfel increderea in economia romaneasca.

In caz de faliment bancar, banii vor fi recuperati rapid

In documentele pe care le-au semnat cu FMI, autoritatile romane s-au angajat sa verifice cu atentie capacitatea bancilor de a rezista pe piata. In plus, vor fi modificate legile bancare si cea privind insolventa, urmand ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa aiba un cuvant mai greu in initierea procedurilor de insolventa si lichidare, iar administratorul special sa aiba a tri butii sporite.

Integral in Evenimentul Zilei