BNR vrea sa usureze sarcina de pe umerii bancherilor

Data publicarii: 23-06-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei se pregateste sa relaxeze, pentru a doua oara in acest an, politica de provizioane, astfel ca bancile ar putea sa deduca o cota de maximum 50%, cel mai probabil din iulie, din valoarea garantiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 de zile. Bancherii ar pompa mai putini bani in provizioane, dar ar ramane si cu mai putin cash, de vreme ce acesta merge in profit si, ulterior, in impozite.

"In momentul de fata, analizam sa mai adaugam la cele 25% inca ceva. Al doilea pas ar putea sa intre in vigoare in iulie, iar pragul maxim va fi pana la 50%. Eliberand asa de multe provizioane dintr-odata, creezi niste venituri si obligi banca sa plateasca impozit. Creezi impresia ca in banca s-a realizat lichiditatea respectiva. Platind impozit, scoti lichiditatea din sistem. Poti crea probleme bancilor", a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR. Daca banii merg in impozite, dezavantajul este ca se absoarbe lichiditatea, dar, la polul opus, plusul este ca bancile isi imbunatatesc indicatorii.

De altfel, primul pas facut de catre BNR, prin care bancile au putut deduce 25% din valoarea garantiei la calculul provizioanelor, a ajutat bancile sa acopere pierderile din T1 si sa raporteze si profit de 20 mil. euro in aprilie.

Bancherii asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa dea unda verde acestei masuri, desi spun ca ar fi fost bine sa intre in vigoare inca din aceasta luna. "Bancile raman cu mai putini bani, pentru ca vor face profituri mai mari si trebuie sa plateasca impozite mai mari. Insa banii care raman bancilor vor contribui la imbunatatirea indicatorilor. Ar fi bine daca ar intra in vigoare din iunie, pentru ca este un punct de referinta, respectiv finalul primului semestru, iar raportarile s-ar face la alt nivel", a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Restantele romanilor se cifrau in aprilie la 1,2 mld. euro, iar bancherii au fost nevoiti sa pompeze, pana la finele lunii martie, 2,4 mld. euro in provizioane. Pana acum aproape doua luni, pentru creditele restante mai mult de 90 de zile, bancile constituiau provizioane pentru intreaga suma restanta, fara a putea deduce vreo parte din garantiile recuperabile aferente creditului considerat pierdere, iar acum deducerea aplicata este de 25% din valoarea garantiilor. Standardele internationale de contabilitate permit ca, in constituirea provizioanelor, sa se deduca 100% garantia pentru creditele intarziate mai mult de 90 de zile.

Cresterea accelerata a neperformantei creditelor a determinat banca centrala sa ceara bancherilor sa vina cu bani la capital. Astfel, actionarii bancilor au adus cam un sfert, adica 230 mil. euro, din banii care urmeaza sa intre in capitalul bancilor autohtone, dupa cerintele impuse in urma testelor de stres efectuate de BNR. Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, de circa 1 mld. euro, astfel incat sa aiba o rata a solvabilitatii de peste 10% pe perioada aplicarii programului FMI, de doi ani.

Banca centrala a stabilit, in mod prudential, limita minima de solvabilitate la 10%, in conditiile in care nivelul minim reglementat anterior era situat la 8%.

Desi se asteapta ca abia in perioada septembrie-octombrie 2009 creditele neperformante sa atinga nivelul maxim, reprezentantii bancii centrale anticipeaza un an pe profit pentru institutiile de credit din Romania. In prezent, problemele cele mai mari le ridica creditele mici negarantate, cele care s-au dat cu buletinul.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: