Depozitarul Central va deconta din 27 iulie tranzactiile de tip OTC

Data publicarii: 01-07-2009 | Bursa

Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va lansa pe 27 iulie un nou serviciu pentru decontarea tranzactiilor Over The Counter (OTC), care permite investitorilor sa vanda sau sa cumpere actiuni in afara sistemelor de tranzactionare, a informat institutia.

Astfel, incepand cu data de 27 iulie, Depozitarul Central va deconta tranzactiile realizate cu instrumente financiare internationale admise la tranzactionare pe cel putin o piata reglementata, inclusiv pe cea administrata de BVB, dar si transferurile cu instrumente financiare romanesti cu venit fix, inclusiv cu titluri de stat.

Totodata, din 27 iulie, participantii la sistemul RoClear vor putea beneficia de decontarea pe baza bruta a tranzactiilor efectuate in afara sistemelor de tranzactionare.

Depozitarul mentioneaza ca tipurile de instrumente financiare pentru care deconteaza tranzactiile OTC pot fi extinse ulterior, in functie de solicitarile participantilor la piata.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: