Bancile vand credite negarantate cu discount de pana la 90%

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | Finante-Banci

Bancile din Romania au vandut in primele cinci luni din acest an portofolii de credite neperformante peste nivelul inregistrat in intreg anul 2008, cand valoarea acestora era de 285 mil. euro, potrivit datelor obtinute de Business Standard de la Coface Romania.

Vanzatorii sunt majoritatea bancilor din Top 10 in functie de active, iar peste 95% din creantele vandute de bancheri sunt credite fara garantii acordate persoanelor fizice, respectiv credite de nevoi personale. Daca in 2008, aceste tranzactii se faceau la preturi cuprinse intre 25% si 35% din valoarea inscrisa in bilant, discountul ajunge acum, in unele cazuri, la 90%, adica un portofoliu de credite de 10 mil. euro ajunge sa fie vandut de banca la un pret de circa 1 mil. euro.

"Toata lumea voia sa cumpere anul trecut. Era o disperare nebuna, iar cumparatorii se bateau in preturi. Bancile nici nu visau cotele de prima pe care le primeau. De obicei, se asteptau sa vanda la un pret de 25% din valoarea creantelor, dar obtineau 37% sau 38%", spune directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu. "La inceputul acestui an, pretul a inceput sa scada pana la 15-20% din valoarea pachetului de credite, iar acum, acestea sunt aruncate pe piata si la preturi de sub 10%", a precizat Ionescu.

Pretul unui portofoliu de credite neperformante se formeaza dupa mai multe criterii, printre care vechimea creantelor, tipul imprumuturilor si valoare acestora. in pietele dezvoltate, creantele se vand la preturi ce variaza intre un minim de 3% si un maxim de 8% din valoarea portofoliului. Anul trecut, in Romania, rata medie de colectare, la persoane fizice, prin proceduri amiabile, pentru credite de consum era undeva intre 30% si 35%, iar acum a scazut la 25%, poate chiar mai jos, a aratat Cristian Ionescu.

In primele luni din 2009, una dintre banci a scos la vanzare un portofoliu in valoare de 200 mil. euro. Chiar daca pretul de achizitie a scazut cu mult fata de anul trecut, banca respectiva nu a reusit sa vanda, pentru ca "nu mai exista cumparatori", spune Ionescu. "Astazi, cumparatorii sunt foarte putini, iar valorile care se vehiculeaza sunt cu mult mai mici decat cele de acum un an. Cei care cumparau anul trecut au probleme, pentru ca au o expunere mare astazi, din cauza careia li s-au stricat toti indicatorii de profitabilitate si de solvabilitate", a explicat Ionescu. "Nu am vandut foarte recent astfel de pachete de credite, dar in 2008, da. Cu agentiile de recuperare lucram in acest moment doar pe colectare de creante", a declarat pentru Business Standard presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

In acelasi timp, directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, sustine ca institutia pe care o conduce nu a realizat astfel de tranzactii. intrebat daca Banca Transilvania va infiinta o companie proprie de recuperare de creante, dupa modelul recent aplicat de BCR, Rekkers nu a dorit sa comenteze. Rasvan Radu, CEO al UniCredit tiriac Bank, a aratat ca, pana acum, institutia de credit a recurs doar la externalizarea serviciilor de colectare a creantelor, dar nu s-au vandut inca portofolii de imprumuturi neperformante.

Pana in toamna lui 2008, bancile s-au intrecut, in lupta pentru cote de piata, in oferte la credite negarantate, cum sunt cele de nevoi personale. Limita acestor imprumuturi ajungea, in unele cazuri, si la 50.000 de euro, iar perioada de rambursare era de opt ani. Cumparatorii portofoliilor de creante ale bancilor sunt agentii de colectare, cum ar fi EOS KSI, KRUK International, Coface, Credit Express sau Top Factoring, dar si fonduri de investitii sau alte institutii financiare din strainatate. "Pana acum, vanzarea creantelor intervenea abia dupa o perioada de un an, interval in care bancile incercau sa recupereze fie prin departamentele proprii, fie prin colaborarea cu agentii specializate de colectare. Recent insa am vazut pachete scoase la vanzare care contineau imprumuturi cu intarzieri de sase luni", a aratat Cristian Ionescu.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: