Criza din Romania nu si-a atins apogeul

Data publicarii: 09-07-2009 | Economie

Situatia economiei romanesti din toamna si iarna acestui an se arata a fi foarte gri, chiar neagra, daca avem in vedere ultimele prognoze ale FMI si ale managerilor locali, dar si perspectivele taierilor de salariu ale bugetarilor si "mici" probleme cu plata pensiilor, spre finalul lui 2009 si, cu siguranta, in prima parte a lui 2010, scrie Radu Georgescu in Curierul National.

Acum, guvernantii au pus "batista pe tambal", fiindca ne aflam in plina perioada electorala, iar orice dereglaj economic, in special la buget, ar da rau la CV-ul unui candidat care s-a declarat cel mai mare luptator impotriva crizei economice, dupa ce anul trecut, tot din ratiuni electorale, promulga legea prin care salariatilor din invatamant li se marea leafa cu 50%.

La randul sau, FMI are un nou scenariu macroeconomic pentru acest an care prevede o contractie a economiei romanesti de 8%, declinul acesteia urmand sa fie dublu fata de precedenta estimare, realizata inainte de caderea cu 6,2% in primul trimestru.

Estimari privind o revenire a economiei romanesti sunt asteptate acum abia pentru anul 2011, anul viitor urmand sa fie unul de stagnare. "In Europa de Est, exista deficite de cont foarte ridicate. In contextul contractiei masive a exporturilor acestor tari si a unui consum intern blocat de lipsa finantarii, ma astept ca in aceste tari, inclusiv in Romania, problemele sa se accentueze in urmatoarele luni", declara un analist de la Citi Bank.

In privinta opiniei managerilor locali, barometrul pe iunie realizat de INS arata ca acestia anticipeaza, pentru trimestrul al treilea, 2009 o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul, o scadere moderata a activitatilor din industria prelucratoare, constructii si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Revenind la situatia platii salariilor si pensiilor, atrage atentia declaratia de acum o saptamana a ministrului Marian Sarbu, "eu sper sa reusim totusi ca, pana la sfarsitul anului, sa platim, in mod regulat, salarii, pensii, alocatii si tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii".

Intre timp numarul somerilor continua sa creasca, liderul sindical din industria alimentara afirmand ca aproape 15% dintre angajatii din acest sector vor fi disponibilizati pana la finele lui 2009, astfel ca se pune problema unde vor fi gasite resursele pentru cei un milion de someri care sunt asteptati pentru acest acest an.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: