Criza din Romania nu si-a atins apogeul
Data publicarii: 09-07-2009 | EconomieSituatia economiei romanesti din toamna si iarna acestui an se arata a fi foarte gri, chiar neagra, daca avem in vedere ultimele prognoze ale FMI si ale managerilor locali, dar si perspectivele taierilor de salariu ale bugetarilor si "mici" probleme cu plata pensiilor, spre finalul lui 2009 si, cu siguranta, in prima parte a lui 2010, scrie Radu Georgescu in Curierul National.
Acum, guvernantii au pus "batista pe tambal", fiindca ne aflam in plina perioada electorala, iar orice dereglaj economic, in special la buget, ar da rau la CV-ul unui candidat care s-a declarat cel mai mare luptator impotriva crizei economice, dupa ce anul trecut, tot din ratiuni electorale, promulga legea prin care salariatilor din invatamant li se marea leafa cu 50%.
La randul sau, FMI are un nou scenariu macroeconomic pentru acest an care prevede o contractie a economiei romanesti de 8%, declinul acesteia urmand sa fie dublu fata de precedenta estimare, realizata inainte de caderea cu 6,2% in primul trimestru.
Estimari privind o revenire a economiei romanesti sunt asteptate acum abia pentru anul 2011, anul viitor urmand sa fie unul de stagnare. "In Europa de Est, exista deficite de cont foarte ridicate. In contextul contractiei masive a exporturilor acestor tari si a unui consum intern blocat de lipsa finantarii, ma astept ca in aceste tari, inclusiv in Romania, problemele sa se accentueze in urmatoarele luni", declara un analist de la Citi Bank.
In privinta opiniei managerilor locali, barometrul pe iunie realizat de INS arata ca acestia anticipeaza, pentru trimestrul al treilea, 2009 o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul, o scadere moderata a activitatilor din industria prelucratoare, constructii si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.
Revenind la situatia platii salariilor si pensiilor, atrage atentia declaratia de acum o saptamana a ministrului Marian Sarbu, "eu sper sa reusim totusi ca, pana la sfarsitul anului, sa platim, in mod regulat, salarii, pensii, alocatii si tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii".
Intre timp numarul somerilor continua sa creasca, liderul sindical din industria alimentara afirmand ca aproape 15% dintre angajatii din acest sector vor fi disponibilizati pana la finele lui 2009, astfel ca se pune problema unde vor fi gasite resursele pentru cei un milion de someri care sunt asteptati pentru acest acest an.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri