Greenpeace critica acordul pentru Nabucco semnat la Ankara

Data publicarii: 14-07-2009 | Mediu

Organizatia Greenpeace a criticat vehement luni semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco, de catre cinci tari printre care si Romania, relateaza AFP.

"In anii viitori, electricitatea produsa pe baza energiei solare va fi, in mod clar, o afacere mai buna decat cea produsa pe baza de gaz", a declarat expertul pe probleme de energie al Greenpeace, austriacul Jurrien Westerhof, adaugand ca prin proiectul Nabucco "Austria isi ia angajamentul sa cumpere decenii la rand gaz natural de la tarile producatoare din regiunea marii Caspice, indiferent de pret".

Avand o capacitate prevazuta de 31 de miliarde de metri cubi pe an, acest gazoduct va antrena o crestere a emisiilor de dioxid de carbon ale europenilor cu 60 de milioane de tone pe an, se arata intr-un comunicat al Greenpeace.

"Ar fi mai inteligent sa investim acum in energii din surse regenerabile, pentru ca nici vantul, nici soarele nu produc dioxid de carbon si nu costa nimic, nici in prezent, nici in viitor", a precizat Westerhof.

De exemplu, cu cele 7, 9 miliarde de euro la care este estimat acest proiect de gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri si care urmeaza sa fie dat in folosinta in 2014, "ar putea fi produsi 8.000 de megawati de catre circa 4.000 de eoliene, ceea ce corespunde la mai multa electricitate decat au nevoie menajele austriece", afirma expertul din Greenpeace.

Iar daca achizitionarea de gaz este estimata la circa cinci miliarde de euro anual, aceasta suma ar permite cumpararea a inca 2.500 de eoliene in plus in fiecare an, potrivit lui Westerhof.

Organizatia a facut referire si la riscurile geostrategice in conditiile in care Nabucco va fi aprovizionat de producatori de gaz din regiuni aflate in criza. "Europa va intra astfel intr-o dependenta fata de o serie de dictaturi si de democratii instabile, care pot bloca oricand gazoductul, dar nu pot face soarele sa nu straluceasca", a subliniat expertul.

Reprezentantii Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei au semnat luni un acord interguvernamental cu Turcia pentru a realiza acest gazoduct, care vizeaza sa reduca dependenta de gazul rusesc.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: