Prima Casa s-a impotmolit temporar in detalii tehnice
Data publicarii: 21-07-2009 | Finante-BanciPana saptamana viitoare s-ar putea clarifica toate detaliile legislative legate de "Prima Casa", care in prezent determina unele banci sa fie rezervate in a se implica activ in acordarea de credite.
Programul "Prima Casa", asteptat cu mare interes datorita dobanzilor atractive, aproape cele mai mici din Europa, intampina in prezent dificultati din cauza unor probleme legislative identificate de juristii bancilor, referitoare la modul de a ipotecii si la asigurarea imobilului. In acest fel, doar 12 dintre cele 20 de banci inscrise in program au semnat conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si au demarat procesarea dosarelor clientilor care solicita un credit ipotecar cu garantia statului. Aceste 12 banci sunt constiente de problemele invocate de restul de opt banci, dar au demarat programul in speranta ca lucrurile se vor rezolva din mers.
Chiar si reprezentantii Fondului de Garantare spun ca detaliile legislative invocate nu influenteaza valabilitatea contractelor incheiate si, prin urmare, nu exista motive care sa "blocheze" programul. Printre cele opt banci care au amanat semnarea conventiei cu Fondul se numara liderul sistemului bancar - BCR -, dar si alte banci mari, precum Raiffeisen, Bancpost, UniCredit Tiriac si ING.
Bancile cer lamurirea detaliilor legale in cadrul unui demers desfasurat prin Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si al CEC Bank, spune ca problemele ce intervin intre banci si Fond nu ar trebui sa reprezinte un subiect de interes pentru mass-media, dar nu a putut confirma daca a acordat efectiv vreun credit. "Programul «Prima Casa» merge. Cine doreste sa ia casa vine la banca. Ce conteaza daca liderul (n.red. - BCR) nu vrea sa semneze? Noi putem sa dam credite. Avem peste 2.000 de solicitari, suntem in discutii cu clientii si speram sa incheiem si contracte", a declarat Ghetea.
Unde s-a impotmolit "Prima Casa"
Unul dintre motive ar fi modul de instituire a ipotecii (legala sau conventionala) in favoarea statului roman, care acorda garantia prin FNGCIMM. Ipoteca legala se instituie printr-o dispozitie legala, iar cea conventionala - prin conventia partilor. Reprezentantii FNGCIMM spun ca "nimic nu impiedica bancile sa faca ipoteca conventionala, asa cum sunt obisnuite, cu respectarea cesionarii acesteia catre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, cu inscrierea ei si notarea in cartea funciara a interdictiilor potrivit hotararii de guvern, urmand ca, incepand cu data primirii clarificarilor, sa se conformeze, intrucat, desi exista diferente intre cele doua tipuri de ipoteci, acestea nu influenteaza valabilitatea contractelor incheiate".
In practica, bancile utilizeaza ipoteca conventionala, cea care ia nastere din intelegerea bancii cu beneficiarul creditului si care are ca obiect garantarea creditului.
In mecanismul aplicat Programului "Prima Casa", ipoteca nu garanteaza un credit, ca in situatiile cu care sunt obisnuite bancile si cetatenii, ci o garantie (cea acordata de Fond si in numele statului).
Din cauza noutatii mecanismului - "garantare a unei garantii" - de contragarantare, notiune introdusa in vocabularul financiar romanesc in acest an, sigur ca au aparut mici probleme de ajustare, dar care nu constituie un impediment major in derularea programului, au adaugat reprezentantii Fondului.
"Avem peste 10.000 de persoane care si-au exprimat interesul pentru program, fie la sediu, fie pe internet, fie prin call center. Sprijinim programul si ne mentinem angajamentul initial, dar dorim, alaturi de alte banci din sistem, sa clarificam unele detalii legale pentru a nu introduce confuzie in piata. In curand vom demara creditarea prin «Prima Casa», avand incredere ca procesul de clarificare se va rezolva repede", a precizat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. De asemenea, reprezentantii Fondului spun ca probabil la inceputul saptamanii viitoare solutia va fi facuta publica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri