Cine sunt bancherii care dau 1 mld. euro statului pentru deficit

Data publicarii: 23-07-2009 | Finante-Banci

Marile banci de pe piata, precum BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost si Alpha Bank, vor imprumuta Finantele cu aproximativ un miliard de euro, bani care au drept destinatie acoperirea deficitului bugetar, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor.

In ceea ce priveste semnarea acordului de credit, ieri circulau pe piata informatii contradictorii. In timp ce unii directori ai bancilor afirmau ca ieri era programata parafarea imprumutului la Ministerul de Finante, alte surse bancare vorbesc despre o semnare in zilele urmatoare.

O intalnire pe marginea acestui subiect intre bancheri si Finante a avut loc luni, la sediul ministerului condus de Gheorghe Pogea. Surse din BRD si ­Raiffeisen Bank au confirmat semnarea de ieri a acordului intre banci si stat. "Stiu ca zilele trecute se pregatea documentatia pentru semnarea imprumutului", afirma o sursa din cadrul unei banci cu capital elen. Consiliul Concurentei, la randul sau, a avizat un document care sa declare concurentiala finantarea prin club-loan, pentru ca Finantele sa poata semna ieri imprumutul, potrivit unor surse apropiate discutiilor dintre Finante si reprezentantii bancilor care fac parte din acest club-loan.

Contactati telefonic, unii dintre bancheri au dat raspunsuri evazive in ceea ce priveste data semnarii si sumele avansate de fiecare institutie de credit, insa cei mai multi au admis ca, zilele trecute, pregateau actele pentru semnare. Dobanda vehiculata de sursele citate este de 5% pentru banii imprumutati statului, maturitatea fiind pe termen mediu.

"In prima instanta, banii vor fi tinuti la buget, iar apoi vor fi utilizati pentru acoperirea cheltuielilor. Banii vor merge la privati", puncteaza o sursa din banca centrala. Practic, bancile cu banii eliberati din rezerva minima obligatorie (RMO), aproximativ 1,3 mld. euro, imprumuta statul pentru finantarea deficitului bugetar.

Statul ar urma sa devanseze calendarul de investitii - programat in ultimul trimestru - pentru lunile acestea. De asemenea, oficiali din Banca Transilvania au confirmat interesul institutiei de credit pentru a participa la acest club-loan, insa au mentionat ca suma avansata nu este una mare, cifrele semnificative fiind aruncate in piata de unele dintre bancile care au semnat acordul din martie, de la Viena, cu Fondul Monetar International.

Imprumutul in structura unui club loan vine ca alternativa la titlurile de stat, in conditiile in care unele institutii de credit locale au epuizat expunerile pe titluri admise de bancile-mama. In conditiile in care statul a continuat sa se imprumute de la banci, multe dintre acestea au cerut bancilor-mama marirea expunerii pe titluri de stat. Unii bancheri au cerut, in repetate randuri, titluri de stat in valuta si cresterea maturitatilor la cele in lei.

Finantele au anuntat luni ca datoria publica totala a Romaniei a crescut in luna mai cu 10% fata de finele anului trecut, la 120,717 miliarde lei (28,5 miliarde euro), reprezentand 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an. Statul cauta variante de finantare a deficitului bugetar, altele decat emisiunile de titluri de stat, luna trecuta MFP anuntandu-si intentia de a lansa in septembrie o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane de euro cu o maturitate de cinci ani.

Totodata, pentru finantarea deficitului bugetar, Finantele mai au la dispozitie sumele din primele transe ale imprumuturilor contractate cu Comisia Europeana si Banca Mondiala, respectiv 1,8 miliarde euro. Banii vor intra in Trezorerie la sfarsitul acestei luni (CE), respectiv in septembrie (Banca Mondiala).

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: