Fumatul aduce necazuri la serviciu

Data publicarii: 27-07-2009 | HR/Cariere

De regula, timpul pierdut la tigara, daca este mult prea lung, deranjeaza angajatorul, scade randamentul fumatorilor si ii supara pe cei nefumatori.

Pentru multi dintre angajatii din Romania, "hai la o tigara!" se transforma in pauze prelungite care, puse cap la cap, fac aproape cat un concediu. Daca pentru o tigara se petrec sase minute, iar o persoana fumeaza la serviciu zece tigari pe zi, atunci rezulta ca o ora o petrece la fumat, in detrimentul angajatorului. Asta inseamna cinci ore pe saptamana, adica aproape cat o zi de lucru! Adunate, ele ar putea constitui un concediu consistent...

"Cert este ca se pierde destul timp. Pana se ridica, pana merge la locul de fumat, pana fumeaza, pana se intoarce la birou si se apuca din nou de lucru...", arata Ioana Moholea, project manager la compania de resurse umane Perspective Group, din Capitala.

Cine munceste mai mult?

Fumatul la serviciu reprezinta o sursa constanta de nemultumiri. Pe de o parte, sunt nefumatorii, care se simt nedreptatiti, sustinand ca lucreaza mai mult decat colegii lor, iar, pe de alta parte, fumatorii spun ca acesta este modul lor de a se relaxa. Diferenta este, spun fumatorii, ca la ei totul e "pe fata", pe cand celelalte activitati "extra" job ale colegilor nefumatori, cum ar fi chatul sau vorbitul la telefon in interes personal, nu sunt chiar la vedere. "Despre fumatori se poate spune ca muncesc mai putin decat nefumatorii. si chiar daca nu ar fi asa, ei risca mai mult, pentru ca lasa impresia ca lucreaza mult mai putin, chiar daca in realitate nu este adevarat", spune Dina Taralunga, specialista in resurse umane la compania de recrutare Ascent Group din Bucuresti.

Ioana Gorfiru, operator  calculator la un spital din Bucuresti, spune ca ea fumeaza jumatate de pachet la serviciu, motiv pentru care este barfita de colegele ei. "Aud fel de fel de vorbe, cum ca as pierde vremea. Insa eu imi fac treaba la fel de bine ca si ele. In fond, ele stau toata ziua pe Messenger. Doar ca asta se vede mai greu", sustine Ioana, care s-a certat cu colegele ei nefumatoare.

Pauze de maximum 15 minute!

Specialistii in resurse umane sunt si de parere ca angajatii au nevoie de pauze. si fiecare persoana este libera sa le petreaca asa cum vrea. "Angajatii au nevoie de pauze pentru a-si reincarca bateriile si a lucra eficient. Aceasta incarcare a bateriilor difera de la o persoana la alta: pentru unii consta intr-o tigara, pentru altii - in cinci minute de discutie cu o colega. Acest lucru este valabil daca pauza de tigara este privita ca moment de reenergizare si nu se prelungeste mai mult de cinci, maximum 15 minute", spune Mihaela Lefter, specialist in resurse umane la compania Skill Team din Bucuresti. Pe langa incarcarea bateriilor, la capitolul "aspecte pozitive ale fumatului" poate fi trecuta socializarea.

"Un angajat care merge la fumat are mai multe ocazii de a vorbi cu colegii fumatori si in felul acesta ii cunoaste mai bine, se integreaza mai bine in colectiv", mai spune Ioana Moholea. In plus, subliniaza si Mihaela Lefter, in multe cazuri, angajatii folosesc pauza de tigara pentru a discuta pe marginea unor subiecte legate chiar de locul de munca si de activitatea lor, pentru a iesi dintr-un anumit cadru, astfel incat sa poata gasi solutii la o problema. "Pauza este folosita de multe ori pentru a gasi raspunsuri, solutii, pentru a solicita si oferi ajutor colegilor. Angajatii eficienti, indiferent de statut - fumator/nefumator, folosesc - in majoritatea cazurilor - pauza ca sursa de energie", spune specialista Mihaela Lefter.

Un angajator care isi cunoaste salariatii, subliniaza experta, stie sa-i motiveze si sa-i pastreze in echipa pe angajatii eficienti. "Consider ca pauza de incarcare a bateriilor - printr-o tigara sau Messenger, ori discutia cu o colega- este indicata. In felul acesta,  cresc eficienta si randamentul. Atentie! Aceste pauze nu trebuie sa fie mai lungi de 15 minute, intervalul dintre acestea fiind de minimum doua ore", adauga Mihaela Lefter.

Ce fac angajatorii

Pentru o mai buna eficienta a muncii, angajatorii fie amenajeaza locuri speciale pentru fumat in firma, fie interzic fumatul. Surse din piata spun ca sunt cazuri in care fumatul a adus chiar concedierea. Mai mult, expertii in resurse umane spun ca au avut situatii in care clientul le-a spus ca prefera angajati nefumatori. Asta se intampla in special in companiile in care cei din management nu sunt romani.

Insa nu toti angajatorii sunt deranjati de fumat. "In firmele in care se pune accent pe rezultate, nu pe timpul petrecut la serviciu, acest lucru nu are absolut nici o importanta", spune Ioana Moholea.

Romania Libera