Statul a tocat banii din privatizarea BCR
Data publicarii: Astazi, 30-07-2009 | EconomiePresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a anuntat ieri in deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti ca Guvernul va diminua capitalul Fondului Proprietatea cu 555,4 milioane lei, deoarece nu are bani pentru plata actiunilor subscrise. Astfel, valoarea nominala a unei actiuni se va diminua de la 1 leu la 0,77 lei, capitalul ajungand la 13,68 miliarde lei, de la 14,24 miliarde lei cat este in prezent.
"Statul roman nu-si va mai depune niciodata integral capitalul social stabilit la infiintarea Fondului Proprietatea. E vorba de acea diferenta de 4% din actiunile din privatizarea BCR", a spus Ursache.
Mentionand ca actionarii privati ar fi avantajati prin aceasta operatiune, care le va spori participatia in capitalul Fondului cu 1,3%, Ursache a precizat ca amendamentele la Ordonanta 81 din 2007 vor fi prezentate in Parlament, in prima sesiune din septembrie "deoarece resursele financiare pentru completarea capitalului din partea actionarului majoritar, Ministerul Finantelor, nu exista". "Aducem aceste amendamente pentru ca altfel nu putem sa acordam dividendele din profitul de anul trecut", a afirmat Ursache.
Documentul de propunere a amendamentelor este semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, presedintele AVAS, Mircea Ursache, si de presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Anca Gianina Opre.
Evaluarea va fi facuta de Darian Rom Suisse si PricewaterhouseCoopers
Prin reducerea activului net, profitul net al Fondului va ramane pentru acordarea de dividende. Conducerea Fondului a propus un dividend brut de 0,02 lei/actiune, adica o suma totala de distribuit de 284,8 milioane lei. Valoarea cumulata a dividendelor reprezinta 60,9% din profitul net de anul trecut, de 467,7 milioane lei.
Activele totale ale fondului au fost in 2008 de 10,95 miliarde lei, fata de 14,46 miliarde lei la sfarsitul lui 2007, reducerea fiind determinata de diminuarea capitalurilor proprii cu aproximativ 3,5 miliarde lei, in principal prin reevaluare.
Pentru reducerea valorii nominale a actiunilor va fi utilizata o evaluare a Fondului Proprietatea de catre companiile Darian Rom Suisse si PricewaterhouseCoopers, care au plasat valoarea contabila a unui titlu la 0,77 lei.
"Evaluarea era absolut necesara pentru a putea stabili valoarea nominala, cat si pentru a putea acorda dividende", a afirmat Ursache.
El considera ca actionarii minoritari ai Fondului Proprietatea nu trebuie sa se considere nedreptatiti de aceasta reducere a valorii nominale, mentionand ca pretul actiunilor ar putea sa creasca dupa listarea fondului la Bursa.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri