Forfetarul: 100.000 falimente pentru 217 milioane euro
Data publicarii: 03-08-2009 | Finante-BanciDin acest castig trebuie scazute ajutoarele de somaj pentru viitorii disponibilizati, ajutoare care bat spre 111 milioane de euro. Renuntarea la forfetar este deja o chestiune politica, nu economica: premierul sustine impozitul, PSD-ul, "tatal forfetarului", e contra.
Impozitul minim va aduce incasari de aproximativ 1,16 miliarde de lei (in jur de 277 milioane de euro) pana la sfarsitul acestui an, de peste trei ori mai mari decat estimasera initial oficialii de la Finante. Astfel, in numai doua luni de aplicare a acestei obligatii, statul a incasat 291,7 milioane de lei (69 milioane de euro) de la aproape 65% dintre firme, spune Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de Mediafax. In momentul introducerii acestei obligatii fiscale, Ministerul Finantelor miza pe o suma de doar 350 de milioane de lei pe opt luni de zile, din mai pana la sfarsitul acestui an. "Fara impozitul minim, 415.033 firme ar fi platit un impozit pe profit si venit de 22,25 milioane lei. Este o diferenta de 270 milioane lei, adica 65 de milioane euro, ceea ce arata ca introducerea impozitului minim a fost benefica", explica presedintele ANAF. Adica, situatia s-a schimbat fata de anul trecut, cand 80% din societatile din Romania declarau pierderi duble fata de profit. Cu alte cuvinte, premierul Emil Boc are un argument puternic in fata partenerilor de coalitie, care doresc anularea impozitului minim de la 1 septembrie. Nu mai devreme de sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca nu va renunta la acest impozit.
Venituri cu 5,1% mai mici dupa sase luni
In consecinta, sumele din impozitul minim vor aduce o anumita revigorare a veniturilor bugetului general consolidat, care dupa primele sase luni a inregistrat un minus de 5,1%, cea mai mare scadere, de 8%, fiind in cazul impozitului pe profit. Aceasta este jumatatea plina a paharului, insa nu trebuie uitate nici firmele care au fost nevoite sa traga obloanele tocmai din cauza acestei obligatii cuprinse intre 500 si 10.000 euro pe an, conform grilei de impozitare. Nu exista insa statistici certe care sa arate cifra exacta a radierilor din acest motiv. Spre exemplu, un studiu de impact realizat de Ministerul Finantelor estimeaza ca este posibil ca circa 102.000 firme, care in 2008 au avut o cifra de afaceri medie de 200 euro/luna, sa inceteze activitatea dupa introducerea impozitului minim. Si mediul de afaceri a zugravit un posibil scenariu: una din trei microintreprinderi va disparea de pe piata.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri