Reducerea TVA nu ii avantajeaza pe consumatori
Data publicarii: 03-08-2009 | Finante-BanciExpertii fiscali spun ca producatorii si comerciantii nu vor scadea preturile si vor gasi portite pentru a-si mari profiturile. Ministerul de Finante lucreaza, in aceste zile, la cifrele ce ar urma sa demonstreze ineficienta reducerii TVA la unele alimente, argumentul major fiind pierderile la buget.
Reducerea TVA la paine, carne de pasare si lapte, de la 19% la 5%, ar avea un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat, in conditiile in care veniturile din industria alimentara au cea mai rapida absorbtie in pusculita Finantelor. Potrivit unor calcule necomunicate oficial de minister, masura ar reduce veniturile bugetare undeva intre 0,4% si 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB).
Comisia Nationala de Prognoza lanseaza doua scenarii cu privire la impactul asupra inflatiei, pozitionate, de aceasta data, in favoarea masurii. Primul dintre ele arata ca o reducere a TVA, incepand cu 1 ianuarie 2010, ar scadea rata inflatiei, ca medie anuala, de la 3,5% la 2,3%.
Al doilea scenariu previzioneaza ca aplicarea acestei masuri incepand cu 1 iulie 2010 ar reduce inflatia anuala, in medie, de la 3,5% la 2,9%. Dincolo de analizele macro, ramane efectul asupra buzunarului omului de rand. Iar din comportamentul general al pietei romanesti nimeni nu poate garanta ca acesta va fi unul pozitiv.
Practicile neloiale domina piata de produse agro-alimentare. Preturile la agricultori sunt de trei pana la opt ori mai mici decat la consumatorul final. Potrivit Ligii Producatorilor Agricoli (LAPAR), in cazul painii exista o pronuntata evaziune ce poate creste daca se va institui obligatia reducerii pretului corespunzator reducerii TVA.
"La cereale, totul este la negru. Faina daca am cumparat-o la negru, o vand la negru. Acest lucru se transfera la paine. Ori facem un TVA unitar pe tot lantul, ori lasam nivelul actual. Pe filiera unui lant de produs, daca un segment are TVA mai mare si altul are TVA mai mic, nu ai facut nimic. Dimpotriva, complici si mai mult hatisul fiscal", spune presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.
"Manevre" contabile
Expertii fiscali sunt de parere ca reducerea selectiva a TVA ar duce la "manevre" contabile pe partea furnizorilor si a distribuitorilor. Mai mult, acestia spun ca producatorii nu vor reduce preturile. "Masura ii va determina pe furnizori si supermarketurile sa gaseasca tot felul de solutii pe partea de incadrare si de rambursare a TVA pentru a transfera marja de reducere a taxei in profitul lor", spune Luminita Ristea, managing partner Nexia International.
"Nu cred ca producatorii vor reduce preturile cu diferenta de TVA. Chiar daca va exista un efect de scadere a preturilor, acesta va fi temporar. Orice majorare a pretului la utilitati sau la materii prime se va regasi in pretul producatorilor, iar reducerea TVA le ofera o marja suplimentara", precizeaza Luminita Ristea. "In incercarea de a-si acoperi alte pierderi generate de criza, producatorii si comerciantii vor ajusta baza impozabila pentru ca pretul final sa ramana acelasi", spune reprezentanta Nexia.
"Reducerea TVA va creste consumul"
Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, masura de reducere a TVA la unele alimente va avea ca efect de baza cresterea consumului. "Pretul va scadea in doua-trei luni, nu imediat, pentru ca trebuie sa se aseze piata. Dar ne asteptam ca prin aceasta masura consumul sa creasca", spune liderul sindical. Acesta considera, insa, ca masura ar trebui aplicata unitar, pentru a nu crea inechitati.
"Carnea de pasare este oricum mai ieftina si, prin urmare, cea mai consumata. Sa reduci TVA doar la aceasta categorie este un pic nepotrivit, fiindca descurajezi consumul altor tipuri de carne", adauga Frumosu. El crede ca evaziunea fiscala din acest domeniu se poate corecta. "O serie de firme ce lucreaza la negru - 50% din ele - pot ajunge la suprafata prin aceasta masura. Cand ai TVA mai putin de platit, nu ai niciun motiv sa nu-l declari", este de parere liderul sindical.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri