9 miliarde de euro de la buget pentru dobanzi si protectie sociala
Data publicarii: 03-08-2009 | EconomieStatul, de aceasta data prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pare sa fi dat lovitura in ceea ce priveste veniturile atrase la Bugetul statului. Cel putin asa sustine seful Fiscului, care a calculat ca mult-discutatul impozit minim a adus in doua luni de 10 ori mai mult decat cota unica. In pofida tonului optimist, Bugetul statului este din ce in ce mai subred. Ultimele date arata ca veniturile au scazut cu 5,1%, iar cheltuielile au crescut cu 5,6% fata de perioada similara a anului trecut.
Mult-trambitatele taieri de cheltuieli de la buget sunt doar declaratii electorale. Si asta pentru ca, in loc sa scada, cheltuielile bugetare cresc vertiginos. Astfel, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Finantelor, veniturile la bugetul general consolidat au scazut cu 5,1% in primul semestru, comparativ cu perioada similara din 2008, de la 81,39 miliarde de lei la 77,27 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au urcat cu 5,6%, de la 86,79 miliarde de lei la 91,65 miliarde de lei.
Reduceri semnificative de venituri au fost inregistrate la impozitul pe profit, unde incasarile au fost de sase miliarde de lei, reprezentand o scadere de 8% comparativ cu cele 6,5 miliarde de lei colectate la buget in prima jumatate a anului trecut. Datele Ministerului Finantelor indica venituri mai reduse cu 15,7% din TVA, de 17 miliarde de lei, dar o crestere cu 10,7% la accize, de la 6,2 miliarde de lei la 6,9 miliarde de lei. Si la capitolul impozit pe salarii si venit s-au inregistrat cresteri de 8,2%, de la 8,7 miliarde de lei la 9,4 miliarde de lei. In ceea ce priveste cheltuielile, cea mai mare crestere, de 55%, a fost inregistrata pentru plata dobanzilor, unde suma alocata a urcat de la 1,9 miliarde de lei la aproape trei miliarde de lei. Si nu e de mirare, in conditiile in care suma imprumutata de catre stat a ajuns la peste noua miliarde de euro. Si cheltuielile cu asistenta sociala au fost mai mari cu 22,3% si au ajuns la 31,1 miliarde de lei, iar cheltuielile de capital au scazut cu 16,3%, la 7,97 miliarde de lei. Deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde de lei, reprezentand 2,7% din Produsul Intern Brut estimat, si usor sub limita de 2,73% din PIB convenita cu FMI pentru primul semestru.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri