Criza omoara doua treimi din agentiile imobiliare
Data publicarii: 04-08-2009 | AfaceriAnalistii spun ca din cele 10.000 de agentii imobiliare doar ceva mai mult de 3.000 vor mai activa dupa ce piata imobiliara isi va reveni.
Scaderea numarului de tranzactii imobiliare va genera o concurenta care va face ca doar agentii care ofera servicii complete sa reziste. Cu alte cuvinte, vor supravietui doar agentii capabili sa ofere si servicii de consultanta, nu doar sa intermedieze vizite la apartamentele scoase la vanzare.
Cei mici dispar
"O treime din agentii probabil ca au murit deja. Nu trebuie sa ne luam dupa datele de la Registrul Comertului, pentru ca oamenii ingheata activitatea in asteptarea unor vremuri mai bune. Inainte de criza erau in jur de 10.000 de agentii, din care 2.000 in Bucuresti. Cu siguranta ca se va mai reduce numarul acestora. Vor fi afectate mai ales agentiile mici, care nu au avut bugete care sa le permita depasirea crizei. Nu au putut sa reziste. S-ar putea ca sfarsitul crizei sa ne gaseasca cu un numar al agentiilor imobiliare la nivel de o treime din totalul inregistrat inainte de inceperea crizei. In Bucuresti cred ca vor ramane cam 40% din agentiile imobiliare", spune expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
Cifra avansata de Ion Radu Zilisteanu este apropiata si de cea pe care mizeaza fostul presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Ruxandra Cleciu. "Dupa parerea mea, din cele 10.000 de agentii, sunt doar 5.000 de agentii in adevaratul sens al cuvantului, restul fiind afaceri de familie. Din cele 5.000 vor ramane 60%", spune aceasta. Ruxandra Cleciu mai afirma ca situatia este dificila pentru cei din provincie. "In Bucuresti au inceput sa se miste lucrurile, se incheie tranzactii, dar in provincie e dezastru", spune Cleciu.
Piata, la pamant
Reducerea numarului tranzactiilor este principala cauza a acestui fenomen. Fara comisioanele incasate in urma tranzactiilor, agentiile nu-si pot acoperi costurile de functionare. Iar numarul tranzactiilor a scazut dramatic. In perioada ianuarie-mai 2009, in Romania s-au realizat 134.496 de tranzactii imobiliare, fata de 209.409 tranzactii in aceeasi perioada a anului trecut, conform Uniunii Nationale a Notarilor Publici.
Integral in Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri