Bancheri fara pic de creier
Data publicarii: 04-08-2009 | Finante-BanciSase banci i-au dat unui barbat din Targu-Mures aproape 850 de milioane de lei vechi pentru masini, haine, tigari si jocuri de poker. Ratele lunare sunt de doua ori cat salariul.
In iunie 2006 a luat primul credit, iar in ianuarie 2008 ultimul. Are de dat 50.000 de lei si 8.000 de euro la sase banci din Romania desi este un simplu asistent medical cu un salariu de 1.100 de lei. Ar trebui sa plateasca rate lunare de 2.000 de lei, dar nu mai are bani nici macar pentru cheltuielile curente. Aceasta este, pe scurt, povestea unui roman din Targu-Mures care a reusit sa pacaleasca mai multe banci, dar care, pana la urma, s-a pacalit pe sine. "Nu imi doresc altceva decat sa reusesc o refinantare pe toate sumele datorate, la o singura banca, fiind de acord ca plata ratei lunare sa mi se retina direct din salariu.
Asta ar fi ultima solutie, daca intr-adevar exista o asemenea banca. Desi ma indoiesc. La orice banca am incercat sa discut aceasta varianta am primit acelasi raspuns: «Sunteti inregistrat in Biroul de Credit ca restantier si nu avem posibilitatea acordarii unui asemenea credit...». Deci? Ce imi mai ramane de facut?", se intreaba aproape retoric Octavian Boboc, un asistent medical de treizeci de ani.
Totul a inceput la jumatatea anului 2006, cand Octavian a decis sa se imprumute cu 12.000 de lei la BCR. Castiga atunci 700 de lei pe luna si se incadra in normele bancii privind gradul maxim de indatorare (raportul dintre rata lunara si veniturile celui care se imprumuta). "Voiam sa pun la punct apartamentul parintilor mei, cu care locuiesc si in prezent, precum si bani de cheltuiala in caz de necesitate", isi justifica omul decizia. Numai ca, dupa doar cateva luni, banii s-au dus, iar Octavian Boboc a mai facut un imprumut, de aceasta data la CAR Sanatatea, in valoare de 6.000 de lei. Dupa alte cateva luni, in ianuarie 2007, a mai luat un credit de la Leumi Bank in valoare de 8.000 de euro. Decizia bancii de a acorda imprumutul este cel putin ciudata in conditiile in care omul avea un salariu de doar 700 de lei, iar ratele lunare ajungeau deja la peste 300 de lei, adica aproape jumatate din salariu. Normele din acele vremuri spuneau ca rata lunara nu poate fi mai mare de 35% din veniturile solicitantului. "Acesti bani aveau ca destinatie achizitionarea unui autoturism din strainatate precum si achitarea a unei parti din imprumutul meu de la CAR", explica Boboc.
Dupa numai trei luni, omul a considerat potrivit sa mai ia un imprumut, iar banca, de aceasta data absolut iresponsabil, i l-a acordat. Este vorba despre 8.000 de lei contractati de la Raiffeisen Bank. La numai patru luni urmeaza inca o banca. "Am luat un nou imprumut, de data aceasta de la Banca Citi Financial, tot in valoare de 8.000 de lei. A fost a treia greseala fatala deoarece aceasta suma am jucat-o la poker", motiveaza socant omul. Aventura nu se incheie insa aici pentru ca, dupa alte cateva luni, a urmat un imprumut de 9.000 de lei la Piraeus Bank si, in final, la un an si jumatate de la primul credit contractat, inca 14.000 de lei de la BRD. De altfel, banca franceza este si singura care poate spera sa isi recupereze banii poprindu-i contul de salariu lui Octavian Boboc.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri