Bancheri fara pic de creier

Data publicarii: 04-08-2009 | Finante-Banci

Sase banci i-au dat unui barbat din Targu-Mures aproape 850 de milioane de lei vechi pentru masini, haine, tigari si jocuri de poker. Ratele lunare sunt de doua ori cat salariul.

In iunie 2006 a luat primul credit, iar in ianuarie 2008 ultimul. Are de dat 50.000 de lei si 8.000 de euro la sase banci din Romania desi este un simplu asistent medical cu un salariu de 1.100 de lei. Ar trebui sa plateasca rate lunare de 2.000 de lei, dar nu mai are bani nici macar pentru cheltuielile curente. Aceasta este, pe scurt, povestea unui roman din Targu-Mures care a reusit sa pacaleasca mai multe banci, dar care, pana la urma, s-a pacalit pe sine. "Nu imi doresc altceva decat sa reusesc o refinantare pe toate sumele datorate, la o singura banca, fiind de acord ca plata ratei lunare sa mi se retina direct din salariu.

Asta ar fi ultima solutie, daca intr-adevar exista o asemenea banca. Desi ma indoiesc. La orice banca am incercat sa discut aceasta varianta am primit acelasi raspuns: «Sunteti inregistrat in Biroul de Credit ca restantier si nu avem posibilitatea acordarii unui asemenea credit...». Deci? Ce imi mai ramane de facut?", se intreaba aproape retoric Octavian Boboc, un asistent medical de treizeci de ani.
 
Totul a inceput la jumatatea anului 2006, cand Octavian a decis sa se imprumute cu 12.000 de lei la BCR. Castiga atunci 700 de lei pe luna si se incadra in normele bancii privind gradul maxim de indatorare (raportul dintre rata lunara si veniturile celui care se imprumuta). "Voiam sa pun la punct apartamentul parintilor mei, cu care locuiesc si in prezent, precum si bani de cheltuiala in caz de necesitate", isi justifica omul decizia. Numai ca, dupa doar cateva luni, banii s-au dus, iar Octavian Boboc a mai facut un imprumut, de aceasta data la CAR Sanatatea, in valoare de 6.000 de lei. Dupa alte cateva luni, in ianuarie 2007, a mai luat un credit de la Leumi Bank in valoare de 8.000 de euro. Decizia bancii de a acorda imprumutul este cel putin ciudata in conditiile in care omul avea un salariu de doar 700 de lei, iar ratele lunare ajungeau deja la peste 300 de lei, adica aproape jumatate din salariu. Normele din acele vremuri spuneau ca rata lunara nu poate fi mai mare de 35% din veniturile solicitantului. "Acesti bani aveau ca destinatie achizitionarea unui autoturism din strainatate precum si achitarea a unei parti din imprumutul meu de la CAR", explica Boboc.
 
Dupa numai trei luni, omul a considerat potrivit sa mai ia un imprumut, iar banca, de aceasta data absolut iresponsabil, i l-a acordat. Este vorba despre 8.000 de lei contractati de la Raiffeisen Bank. La numai patru luni urmeaza inca o banca. "Am luat un nou imprumut, de data aceasta de la Banca Citi Financial, tot in valoare de 8.000 de lei. A fost a treia greseala fatala deoarece aceasta suma am jucat-o la poker", motiveaza socant omul. Aventura nu se incheie insa aici pentru ca, dupa alte cateva luni, a urmat un imprumut de 9.000 de lei la Piraeus Bank si, in final, la un an si jumatate de la primul credit contractat, inca 14.000 de lei de la BRD. De altfel, banca franceza este si singura care poate spera sa isi recupereze banii poprindu-i contul de salariu lui Octavian Boboc.

Integral in Cotidianul