Fiscul vrea sa-i verifice pe bogati dupa cheltuieli
Data publicarii: 05-08-2009 | EconomiePoliticienii, cantaretii la nunti, functionarii cu Ferrari pot sta deocamdata linistiti. Sorin Blejnar, presedintele ANAF, recunoaste ca adoptarea masurii e "o chestiune de vointa" si va fi aplicata, cel mai devreme, din 2010.
Fiscul a luat in vizor oamenii bogati din Romania. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa aiba puteri sporite pentru a putea verifica averile - sustinute sau nu de o activitate economica - ale persoanelor cu foarte multi bani, dar si cheltuielile acestora. "Noi, ca Fisc, trebuie sa vedem foarte clar veniturile pe care le realizeaza o persoana foarte bogata, dar si nivelul cheltuielilor. Va trebui sa regandim putin declaratia de impozit pe venitul global, pentru a putea cuantifica veniturile acestor persoane foarte bogate", a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Gandul Sorin Blejnar, presedintele ANAF. Vestea buna pentru cei care ar putea fi vizati este ca proiectul acesta ar putea fi gata abia peste un an. "Este un obiectiv indepartat pe care mi l-am propus. Peste un an, va exista aceasta propunere, dar nu stiu daca va fi si aprobata", adauga Blejnar. Intrebat de ce anume depinde punerea ei in practica, seful Fiscului a raspuns ca "este o chestiune de vointa".
De el depinde insa fundamentarea ideii, adica si propunerea de infiintare a unei directii in cadrul ANAF specializate in controlul averilor. Daca proiectul Fiscului va primi acceptul membrilor cabinetului Boc, noua obligatie ar putea fi pusa in practica pentru veniturile realizate in 2010. Nu mai devreme, pentru ca "nu poti schimba regulile jocului in timpul dansului", explica el. Acum, lipsa unui cadru legal nu permite Agentiei sa se autosesizeze in urma declaratiilor din presa ale unor cantareti de la nunti legate de cumpararea unor limuzine, de exemplu. Altfel spus, ANAF poate verifica veniturile, dar nestiind exact care sunt cheltuielile, nu poate descoperi eventualele incalcari de lege. Expertii in fiscalitate spun ca ideea poate fi considerata o masura buna, care insa ar putea degenera "intr-o vanatoare de vrajitoare". "Este clar ca Romania are nevoie de masuri ferme atat pe partea de reglementare, cat si pe partea de administrare, adica de implementare a legii. Trebuie insa avut grija ca astfel de reglementari sa nu duca la vanatori de vrajitoare", a declarat pentru Gandul Gabriel Biris, avocat specializat pe domeniul fiscalitatii.
Cand vom avea Fisc ca in America
Aceasta este doar o propunere care ar putea sa schimbe pe termen lung perceptia publicului asupra eficientei Fiscului romanesc, unul care nu seamana catusi de putin cu cel american. "Este adevarat, in Romania, contribuabilii nu tremura cand aud de Fisc. Tine si de cultura noastra, pe de-o parte, dar si de faptul ca noi nu avem atribut de cercetare penala prealabila. In alte tari, Fiscul are aceasta competenta si e de inteles de ce persoanele fizice si juridice intra in fibrilatii cand se gandesc ca vor face obiectul unor anchete de natura penala", explica Blejnar. Asta nu inseamna insa ca in Romania nu se incaseaza taxe si impozite. Presedintele ANAF spune ca institutia pe care o conduce este eficienta, tinand cont ca suntem in criza economica, bancile nu au reluat creditarea iar consumul populatiei s-a diminuat pe fondul scaderii veniturilor. Toate acestea se vad in statisticile oficiale, care arata o inghetare a veniturilor la buget. In luna ianuarie, statul a incasat din taxe cu 5,3% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar dupa dupa prima jumatate de an, nivelul veniturilor fiscale la buget a scazut cu 5,1%.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri