Record: 817 mil. lei, rate intarziate la plata

Data publicarii: 06-08-2009 | Finante-Banci

Tot mai multe rate la creditele bancare sunt achitate cu intarziere. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, in iunie 2009,817 milioane de lei era valoarea ratelor platite cu o intarziere mai mica de 30 de zile. De asemenea, restantele mai mari de 30 de zile au cumulat 4,98 miliarde de lei.

Comportamentul de plata al clientului de credit, atat persoana fizica, cat si juridica, arata o tendinta de a amana achitarea ratelor la credite. In luna iunie, valoarea ratelor achitate cu o intarziere de pana la 30 zile a fost de 917 milioane de lei. Iar datele publicate de banca centrala arata faptul ca tendinta de crestere a valorii intarzierilor la plata s-a accentuat pe parcursul acestui an. Mai mult, comparativ cu luna similara a anului precedent, valoarea ratelor intarziate la plata s-a majorat de aproape 3,6 ori. Un studiu publicat, ieri, de GfK Romania arata faptul ca, in acest an, romanii se tem ca nu isi vor mai putea achita datoriile. Andi Dumi­trescu, directorul general al GfK Romania, precizeaza ca, "in com­pa­ratie cu anul trecut, framantarile si temerile roma­nilor sunt mult mai concrete, fiind strans legate de asigurarea stabilitatii financiare si a sigurantei familiei". In 2008, principalele preocupari erau legate de incercarea de a atinge un nivel de trai cat mai decent si de a avea un plus de confort in viata de zi cu zi. Ceea ce ii framanta la acel moment era rata inflatiei, pentru ca le ameninta zona de castig si investitii, arata studiul GfK. Anul acesta, intr-un context dominat de incertitudine si nesiguranta privind viitorul apropiat, riscul de a-si pierde locul de munca a devenit cea mai puternica temere. "Urmeaza teama de a nu-si mai putea plati datoriile si ingrijorarea legata de scaderea calitatii vietii", mai arata studiul GfK Romania.

Ponderea restantelor a ajuns la 2,58% din totalul creditelor

Simultan cu evolutia intar­zierilor la plata, ponderea res­tantelor in soldul total al creditelor a urcat, in iunie, la 2,58%. Asta dupa ce, in iunie 2008, nivelul a fost de 1,17%, iar la finele anului trecut ajunsese la 1,47%.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: