Scumpirea locuintelor, pacaleala Primei case

Data publicarii: 11-08-2009 | Imobiliare

Programul guvernamental i-a incurajat pe proprietari sa ceara mai multi bani pentru locuinte, dar au ramas cu ele pe cap.

Prima casa" a fost motivul ideal pe care-l asteptau vanzatorii si speculatorii imobiliari pentru a incerca sa creasca preturile apartamentelor. Dupa mai bine de un an, acestea se aflau in cadere libera, la fel cum, in 2007-2008, se umflau cu pana la 50% pe an. Brusc, pe cand Finantele nici nu apucasera sa contureze programul guvernamental, au aparut primele zvonuri de scumpiri. De la cateva procente, discutiile au escaladat pana la 35%.

"Minunile" n-au loc in criza

Specialistii contactati de EVZ spun insa ca au crescut pretentiile vanzatorilor, dar acest lucru nu a afectat pretul la care se fac tranzactiile. In plus, in cazul ofertelor aflate in jurul sumei de 60.000 de euro, maximumul garantat de stat, e mai putin loc de negocieri.

Pentru ca "Prima casa" sa poata face minuni pentru proprietarii care incearca, de luni bune, sa-si vanda imobilele ar fi trebuit sa existe si un climat economic favorabil. In schimb, la noi, cresterea economica e negativa, numarul de someri e mai mare pe zi ce trece, iar preocuparea principala a majoritatii populatiei este sa-si achite creditele deja existente.

"Cererea e data de capacitatea de plata, iar aceasta nu s-a schimbat favorabil in ultimele luni. Teoretic, prin acest program ar trebui sa fie un numar ceva mai mare de persoane care-si permit sa-si cumpere o casa platind dobanzi mai mici. Categoria este insa nesemnificativa, dovada fiind numarul mic de credite aprobate", explica Adrian Sischin, regional director&owner RE/ MAX Romania.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: