Absolventii americani de facultate isi cauta de lucru in China

Data publicarii: 12-08-2009 | HR/Cariere

Shanghai si Beijing au devenit cele mai noi alternative pentru absolventii americani de studii superioare confruntati, acasa, cu spectrul somajului din cauza situatiei dure pe care o traverseaza economia SUA in prezent, se arata intr-un material publicat in New York Times.

Chiar si cei cu vagi cunostinte de cultura sau limba chineza isi pot gasi un job intr-unul din marile orase asiatice. Ei sunt atrasi de expansiunea accelerata a economiei chinezesti, de costurile de viata reduse si sansa de a acumula experienta.

Jack Perkowski, fondatorul Asimco Technologies, una dintre cele mai mari companii de componente auto din China, se declara uimit de cresterea numarului de tineri ce vin sa lucreze in China in ultimii cativa ani, fiind al doilea val de americani care merg sa lucreze in China, dupa cel de la mijlocul anilor '90.

Joshua Arjuna Stephens, este unul dintre nenumaratii absolventi care, dupa terminarea universitatii in 2007, a decis sa accepte o slujba temporara in Shanghai, unde s-a angajat la China Prep. "Oamenii spuneau ca sunt inconstient sa merg acolo fara sa vorbesc limba, dar am vrut sa fac ceva diferit", a declarat Stephens, care in doi ani a invatat mandarina si lucreaza pentru o companie care realizeaza jocuri online.

Situatia este convenabila si pentru companiile chineze. Patronii de aici spun ca occidentalii aduc cu ei calitati greu de gasit printre localnici. "Majoritatea chinezilor se multumesc sa primeasca ordine. In scoli studentii sunt incurajati sa fie tacuti. Ele promoveaza mai mult o cultura a supunerii si a ascultarii, decat una a initiativei", spune Willy Tsao, director artistic la BeijingDance.

Mai mult, o parte a companiilor din China urmaresc sa angajeze vorbitori nativi de limba engleza pentru a le ajuta sa se descurce si sa inteleaga piata americana.

George Trifu