Relatiile comerciale, in conflict cu functia de consultant fiscal

Data publicarii: 10-08-2006
Consultantii fiscali nu pot incheia contracte cu firmele la care fost angajati in ultimii doi ani sau daca au rude pana la gradul IV in conducerea sau actionariatul acelei firme, informeaza NewsIn. Guvernul a aprobat, miercuri, Regulamentul de organizare si de functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, care reglementeaza exercitarea profesiei de consultant fiscal in Romania.

Daca nu respecta regulamentul, consultantii fiscali pot primi mustrare, avertisment, risca suspendarea dreptului de exercitare a profesiei pentru o perioada care poate varia de la trei luni la un an, sau pot pierde definitiv calitatea de consultant fiscal.

Regulamentul prevede ca persoanele fizice, cabinetele individuale sau firmele de consultanta fiscala pot oferi asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale sau privind creantele bugetare (amenzi, penalitati si majorari) si reprezentare in fata organelor fiscale sau in fata organelor judecatoresti pentru expertiza fiscala. De asemenea, pot desfasura activitati de expertiza contabila, audit financiar, instruire si perfectionare in domeniul fiscal.

Profesia de consultant fiscal poate fi exercitata numai de persoanele care au obtinut un certificat de atestare emis de Ministerul Finantelor, in urma promovarii unui examen. O alta conditie este ca persoanele respective sa fie inregistrate la Camera Consultantilor Fiscali(CCF), ceea ce le ofera dreptul de a exercita profesia atat pe intreg teritoriul tarii cat si in statele cu care CCF a incheiat acorduri sau conventii.

Sursa: NewsIn